Pirineus

Les inundacions de la Vall d'Aran tenen precedents en el segle passat

Les inundacions que viu la Vall d'Aran no són les úniques que hi ha hagut en diverses zones dels Pirineus durant el segle passat. Als anys 1907, 1937, 1940 i 1982, hi van haver riuades i desbordaments de rius que van destrossar carrers i edificis i van provocar diverses víctimes mortals.

RedaccióActualitzat
La Vall d'Aran està vivint una situació molt complicada pel desbordament del riu Garona i la crescuda del riu Nere, a causa del desgel i les pluges d'aquest dilluns. A més, la situació es continua agreujant i ja afecta als municipis dels Pallars. La precipitació més gran d'aquest episodi s'ha enregistrat a l'estació de Vielha e Mijaran, on s'han arribat als 124,7 mm en 48 hores, dels quals 101,2 mm corresponen a dimarts 18 de juny.

Aquestes inundacions que semblen excepcionals no són les úniques que han patit els Pirineus. Durant el transcurs del segle XX hi han hagut diverses riuades que han creat situacions catastrpofiques a la zona dels Pirineus:

1907: Inundacions al Pallars
Es van produir pluges abundants durant dos dies a tota la zona dels pirineus orientals que van tenir inundacions catastròfiques a causa de la crescuda del Segre i del riu Llobregós, que va crèixer més de vuit metres del seu nivell normal. El balanç va ser de 29 morts i de 110 habitatges destruits.

1937: Els aiguats de Vielha
El 24 d'octubre de 1937, cap a les 3 de la matinada, el riu Nere va començar a crèixer en el seu pas per Vielha. La gran crescuda del cabal va inundar la vila. La riuada va afectar a 67 edificis, entre cases i bordes, i a 26 horts i corrals. No només va afectar Vielha, sinó que lels aiguats va arribar fins a altres llocs, com per exemple a El Pont de Claverol, un poble situat al municipi de Conca de Dalt (Pallars Jussà), on la riuda va devastar els seus entorns, enduent-se diverses cases dels seus carrers i l'esglèsia.

L'aiguat  de 1940
Aquest episodi de fortes pluges va tenir lloc durant l'octubre de 1940 a l'est dels Pirineus, afectant concretament la Catalunya Nord i el nord-est de la Catalunya Sud. El 17 d'octubre es van registrar 840 mm de pluja a  Vallespir (França). Aquestes plujes caigudes als Pirineus van trencar el Canal del Migdia, canal francés que uneix el riu Garona amb el Mar Mediterrani. Aquest episodi va deixar més de 350 morts, a la Catalunya Nord n'hi va haver 50 i la resta de víctimes mortals es van concretar a l'est de la Catalunya Sud.

1982: aiguats de la conca del segre
 
Van tenir lloc entre el 7 i 8 de novembre i van afectar principalment el Pirineu central i Oriental, especialment Andorra i les comarques per on passa el riu Segre, des de Lleida fins a la Cerdanya, i va ser realment tràgic a l'Alt Urgell i la Baixa Cerdanya. Es van desbordar els rius Segre i Valira. Els registres de precipitacions van superar els 100 mm en 24h, només el dia 7 de novembre la precipitació acumulada va ser de 169,5 mm.
Els aiguats van deixar 12 morts, carreteres tallades, ponts destruits i la desaparició del poble Pont de Bar, a la comarca de l'Alt Urgell, que va quedar destruit totalment i es va haver de tornar a construr en un altre lloc. A més, arrel d'aquestes inundacions hi va haver una important crisi econòmica.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut