Sao Paulo

Sis ciutats brasileres abaixen el preu del transport públic després de les protestes

Aquest és el primer resultat de les protestes que s'han repetit a una vintena de ciutats de tot el país i han arrossegat milers de brasilers. Aquest dimarts, les marxes s'han repetit a São Paulo i São Gonçalo. Aquesta setmana, hi ha més mobilitzacions convocades. La més multitudinària podria ser la que s'ha organitzat dijous a Rio de Janeiro.

RedaccióActualitzat
Milers de brasilers han tornat a sortit al carrer per protestar. I la seva llista de greuges és llarga: la qualitat de la sanitat i de l'educació, la corrupció, els costos d'organitzar la Copa Confederacions, el mundial de futbol i uns Jocs Olímpics, la pujada dels preus del transport i l'excés de violència per part de la policia.

Les mobilitzacions van començar a Sao Paulo fa deu dies, amb una petita marxa de 1.500 persones per la pujada del preu dels bitllets d'autobús, però s'han estès a tot el país. En aquesta ciutat, milers de persones han tornat a manifestar-se aquest dimarts en la sisena marxa des de que a principis de mes l'ajuntament decidís apujar el preu dels transports públics. I a São Gonçalo, una ciutat d'un milió d'habitants situada a la regió metropolitana de Rio de Janeiro, la marxa ha aplegat unes 2.000 persones.

Dilluns les protestes a una vintena de municipis van reunir unes 250.000 persones. Aquestes són les mobilitzacions més importants al país des del 1992, quan els ciutadans van demanar la destitució de llavors president, Fernando Collor de Mello, per un escàndol de corrupció. El president va acabar dimitint.

Les manifestacions sembla que han tingut el seu primer resultat. Les autoritats de sis ciutats brasileres han anunciat la reducció del preu del transport públic. L'alcalde de Sao Paulo, Fernando Haddad, que inicialment havia manifestat la impossibilitat de reduir els bitllets, ha assegurat que revisarà les xifres per buscar alternatives.

Tot i això, els manifestants han anunciat més mobilitzacions per a aquesta setmana, inclosa una dijous a Rio de Janeiro, on dilluns van sortir al carrer 100.000 persones.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut