Miguel Blesa en sortir de la presó de Soto del Real. (Foto: EFE)
Miguel Blesa en sortir de la presó de Soto del Real. (Foto: EFE)
Madrid

El jutge deixa en llibertat l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa

El jutge Elpidio José Silva ha ordenat l'excarceració de l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa, que ell mateix va enviar a la presó ara fa dues setmanes. La decisió del jutge arriba després que el fiscal en va demanar la "immediata" posada en libertat argumentant que han "desaparegut" els motius per tenir-lo empresonat. I és que l'Audiència de Madrid va anul·lar el "cas Blesa" i va acusar Silva de voler convertir el cas en una "causa general en busca dels responsables de la crisi".

RedaccióActualitzat
La presó incondicional per a Miguel Blesa ha durat exactament quinze dies. El dia 5 de juny el jutge Elpidio José Silva va acordar enviar-lo a la presó per haver comès diversos fets delictius en la compra del City National Bank de Florida. I aquest dijous ja n'ha sortit.

A la sortida del centre penitenciari, l'expresident de Caja Madrid ha dit que no es penedeix "de res" perquè ha estat "acusat injustament de dos delictes" i que "l'únic" que desitja és que la seva causa s'aclareixi "amb un jutge imparcial". Vestit de manera informal i amb bon aspecte ha destacat el "bon tracte" rebut a Soto del Real, que ha qualificat de centre amb "disciplina" i un "règim sever". Preguntat sobre si pensa emprendre algun tipus d'acció legal pels quinze dies que ha estat a la presó, Blesa ha dit que ja ho decidirà "en el seu moment".

El primer banquer empresonat

El 5 de juny, Blesa es va convertir en el primer banquer que anava a la presó amb perspectives de quedar-s'hi una llarga temporada des que va començar la crisi. Blesa havia dormit una nit a Soto del Real el 16 de maig pel mateix cas, però en va sortir al cap de 24 hores gràcies a la fiança de 2,5 milions d'euros que va dipositar.  Aquesta vegada, però, no hi havia fiança.

La contundència de l'acord del jutge va sorprendre fins i tot la mateixa fiscalia, cosa que va produir la paradoxal situació que tant la defensa com el fiscal manifestessin la seva oposició a la decisió del jutge. Uns i altres van argumentar que Blesa havia col·laborat sempre amb la justícia i que no hi havia risc de fuga. En canvi, el jutge era del parer que després d'acusar-lo de delictes societaris, administració deslleial, falsedat en document i possible apropiació indeguda li podria imposar una condemna que activés, precisament, aquest risc de fuga.

Silva s'ha mantingut fidel a la seva decisió tot i les pressions que ell mateix va denunciar haver rebut arran del "cas Blesa", però la seva fermesa va topar aquest dimecres amb un convidat inesperat. L'Audiència de Madrid va anul·lar la causa oberta pel jutge Silva que s'investiga el crèdit de 26,5 milions d'euros concedit per Caja Madrid l'any 2008 a l'aleshores president de Viages Marsans, Gerardo Díaz Ferran.

Segons el tribunal de l'audiència provincial la reobertura del cas "ha vulnerat el dret a la defensa",  "no hi havia noves proves" i retreu que des del principi el jutge actués bo i sabent que no tenia acreditat l'únic fet denunciat, el crèdit.

De la causa d'aquest crèdit en depèn la investigació sobre la compra del City National Bank de Florida i l'anul·lació de la primera afecta, automàticament, la decisió d'empresonar Blesa per la segona.

L'Audiència de Madrid feia més apreciacions més enllà de les estrictament jurídiques en la seva ponència per anul·lar la causa. Destaca, sobretot, l'argument que acusa Blesa de voler convertir la causa del crèdit a Díaz Ferrán en una "causa general en busca dels responsables de la crisi econòmica que travassem i el seu càstig".

També argumenta la "falta de legimitació" del sindicat Manos Limpias, que va ser el que va motivar l'obertura del cas amb la presentació d'una denúncia. L'Audiència de Madrid va anul·lar la personació d'aquest sindicat d'ultradreta com a acusació particular perquè no complia "cap dels requisits exigits per la llei".

El sindicat ja va anunciar, després de saber que l'Audiència de Madrid anul·lava el cas, que continuaria presentant batalla i que recorreria al Tribunal Suprem per aconseguir la reobertura del cas.

L'advocat de Miguel Blesa ha anat a la presó per poder fer els tràmits necessaris per tal que Blesa abandonés la cel·la, cosa que s'ha produït cap a les vuit del vespre.
Anar al contingut