La policia ha fet servir gassos lacrimògens i canons d'aigua en el nou desallotjament de la plaça Taksim.
La policia ha desallotjat novament la simbòlica plaça Taksim. (Foto: EFE)
Ankara

Canons d'aigua i noves càrregues policials tornen a la plaça Taksim d'Istanbul

La primera gran manifestació en una setmana a la plaça Taksim ha acabat novament en desallotjament policial. Aigua a pressió primer, cordons policials després i, finalment, noves càrregues amb gasos pebre al carrer més concorregut de la ciutat han marcat el vespre d'un dissabte que al principi semblava tranquil i festiu.

RedaccióActualitzat
Milers de persones s'han aplegat a la plaça Taksim just una setmana després que fossin desallotjats per la força els últims manifestants del veí parc Gezi, bastió de la protesta antigovernamental que va sacjesar Turquia durant tres setmanes. Una concentració pacífica per dipositar clavells en memòria de les quatre persones mortes estava prevista la tarda de dissabte, però poc després de començar l'homenatge, amb crits de "la lluita continua", les forces de seguretat han intervingut per buidar el simbòlic espai públic.

Després de la plaça, la policia s'ha adreçat als carrers adjacents i ha llançat gasos lacrimògens per dispersar els nombrosos manifestants que continuaven ocupant les principals avingudes d'Istanbul, entre les quals, el comercial carrer Istiklal. Quan els agents es retiraven, els manifestants hi tornaven, una vegada i una altra.

La primera gran manifestació en una setmana a la plaça Taksim ha acabat novament en desallotjament policial. Aigua a pressió primer, cordons policials després i, finalment, noves càrregues amb gasos pebre al carrer més concorregut de la ciutat han marcat el vespre d'un dissabte que al principi semblava tranquil i festiu.


Descontentament de Turquia amb Berlín

Aquest nou pols de força ha arribat en un dia de tensió i intercanvi de protestes entre Turquia i la Unió Europea, en què Ankara ha convocat l'ambaixador alemany, Eberhard Pohl, per comunicar-li el descontentament turc amb la postura de Berlín, que ha criticat durament la violència policial a les manifestacions.

Aquest divendres, ja el ministre d'Afers Europeus turc, Egemen Bagis, va difondre un comunicat de premsa en què assenyalava la seva "decepció" per la negativa alemanya d'obrir un nou capítol en les negociacions d'adhesió de Turquia a la Unió Europea.

Erdogan, per la seva banda, ha insistit a Samsun, davant milers de simpatitzants, a atribuir les revoltes a interessos estrangers i al "lobby financer". Les protestes, segons ha assegurat el primer ministre turc, han malmès l'economia del país en reduir el turisme, un fet que ha presentat com l'evidència que els manifestants actuen en contra dels interessos de la nació. "Ells poden llançar milions de tuits, però nosaltres trencarem aquest joc en pronunciar una sola vegada la fórmula "En el nom de Déu" (la frase essencial de l'Islam)", ha assegurat. En invocar la religió davant les protestes ciutadanes, la frase ha estat interpretada per molts opositors com una declaració d'intencions per enfrontar els ciutadans musulmans practicants i els laics.
Anar al contingut