El que no sabies del solstici d'estiu
Barcelona

Catalunya celebra una nova revetlla de Sant Joan pendent del cel, la butxaca i la tradició

Catalunya celebra la nit més curta de l'any. Una nit de tradició, gastronomia, foc, bruixes i superlluna.

La Flama del Canigó ha encès el foc i, un cop més, el país s'omple de les aromes dolces de les coques, l'espetec de les fogueres i l'ambient de celebració.

RedaccióActualitzat
Catalunya celebra la nit més curta de l'any. Una nit de tradició, gastronomia, foc, bruixes i superlluna. La Flama del Canigó ha encès el foc i, un cop més, el país s'omple de les aromes dolces de les coques, l'espetec de les fogueres i l'ambient de celebració. A cada lloc del país, d'una manera ben especial:

Barcelona
 
De les comarques de Barcelona, i per destacar-ne alguna, el festival Fora Muralla de Vic, i de Barcelona ciutat, les platges, on molta gent acaba la celebració de la Nit de Sant Joan.
 
300 operaris i 50 vehicles netejaran les platges de Barcelona després de la revetlla de Sant Joan. L'operatiu es posarà en marxa a les sis del matí amb l'objectiu que les platges es puguin obrir al bany a les deu. Per intentar reduir el volum de brossa s'instal·laran 500 papereres de cartró i una vuitantena de contenidors addicionals.
 
El dispositiu de Sant Joan organitzat per l'Ajuntament també ha previst que el metro funcioni 67 hores sense interrupció, des de les cinc de la matinada de dissabte fins a la mitjanit del dia de Sant Joan.
 
Girona
 
A les comarques gironines, els pobles celebren la nit més curta de l'any amb actes originals, com concerts, focs d'artifici o cadenes humanes.
 
A Banyoles, el grup Manel presenta el seu tercer disc al festival (a)phònica, un castell de focs artificials dóna el tret de sortida a l'estiu a Platja d'Aro i a Ripoll han apostat per una cadena humana que envolta el monestir.
 
Lleida
 
A les comarques de la plana de Lleida, Sant Joan es viu amb desenes de fogueres. La primera que s'encén és la del turó de la Seu Vella, una de les més simbòliques.
 
A Bellpuig, a l'Urgell, i també al Poal i Fondarella, al Pla d'Urgell, es creen estelades de foc per celebrar el Sant Joan. A Tàrrega hi ha sopar popular i una gimncana. A les Borges Blanques es fa la revetlla a la placeta del Terrall, amb espectacle infantil inclòs. Com a curiositat, el Gremi de Forners de les Terres de Lleida elabora aquest any coques de Sant Joan per a celíacs.
 
Tarragona
 
Els tarragonins i ebrencs segueixen preferint les celebracions de la revetlla a prop del mar o les grans festes que es viuen en poblacions com Valls, Reus o l'Ampolla, al Baix Ebre, on aquests dies celebren la festa major.
 
Per als menys conformistes, també hi ha actes curiosos, com castells nocturns, correfocs o sopars amb bruixeria.
 
Revetlla a l'Aran
 
Les localitats d'Arties, al Naut Aran, i Les, al Baix Aran, viuen una nit de Sant Joan diferent, després de l'aiguat. La crema del Taro a Arties, arrossegat pel carrers del poble, s'haurà de suspendre degut al seu mal estat. Els diners es destinaran a fer reparacions a la vila.
 
Els actes de la festa de l'Haru a Les, malgrat el pas alternatiu a la N-230 que complica l'accés al poble, es mantindran tot i que de manera més reduïda. 
 
La coca, que no falti
 
Entre els ingredients imprescindibles de la revetlla hi ha la tradicional coca. Aquesta vegada possiblement se'n consumiran de més petites, però no faltarà a taula. Almenys, n'estan convençuts al Gremi de Pastisseria de Barcelona, que esperen vendre'n unes 900.000 mil unitats. 1.600.000 a tot Catalunya. Joan Turull, president del gremi, està segur que és una tradició que no decau.
 
Revetlla de superlluna

Aquesta revetlla de Sant Joan haurem d'estar més pendents que mai del cel, i no només per les condicions meteorològiques. Coincideix amb la data en què la distància entre la Terra i la Lluna és més curta. Però hi ha una altra confluència: la Luna està en la fase plena.

Per tot plegat, veurem la lluna més gran i brillant: en termes astrològics, d'aquesta confluència en diuen superlluna. Els astrònoms en diuen Lluna plena de perigeu. Aquest dissabte se n'ha pogut veure un apreritiu.

Una nit segura
 
Protecció Civil recalca que s'ha d'anar amb molta precaució la nit de Sant Joan, amb les fogueres i la manipulació de petards. També recomana vigilar amb l'alcohol i no abusar-ne.
 
Per vigilar que tota la nit sigui festa, s'han desplegat 3.200 mossos i 686 bombers per garantir la seguretat durant la revetlla.
Anar al contingut