Una pantalla de l'aeroport de Moscou informa que un dels vols va a l'Havana. (Foto: EFE)
Una pantalla de l'aeroport de Moscou informa que un dels vols va a l'Havana. (Foto: EFE)
Moscou

L'avió que havia de traslladar Snowden de Moscou a l'Havana s'enlaira sense l'extècnic de la CIA

Confusió sobre on es troba l'extècnic de la CIA Edward Snowden, acusat d'espionatge pels Estats Units. Aquest dilluns, l'excol·laborador de la CIA era a Moscou. L'agència russa de notícies Interfax ha anunciat que agafava un vol cap a l'Havana, però minuts més tard, s'ha sabut que Snowden no és a l'avió. Snowden havia demanat asil polític a l'Equador. El govern equatorià estudia ara aquesta petició.

RedaccióActualitzat
On és Edward Snowden? L'extècnic de la CIA que va destapar la trama d'espionatge del govern Obama va arribar aquest diumenge a Moscou, provinent de Hong Kong, però ara mateix no se sap on para. Aquest dilluns hi ha diverses notícies, fins i tot contradictòries, al voltant de l'excol·laborador de l'agència d'intel·ligència nord-americana.
 
En teoria, el seu objectiu és arribar a l'Equador, país on ha demanat asil polític, però per fer-ho havia d'agafar aquesta tarda un vol cap a l'Havana, a Cuba, i tant periodistes que viatgen a l'avió com la mateixa companyia Aeroflot han desmentit que hi sigui. La incògnita de moment es manté, però el fet és que Snowden busca un refugi que li permeti escapar-se de la justícia nord-americana.

L'Equador estudia la petició d'asil

L'excol·laborador de la CIA havia demanat asil polític a l'Equador. El ministre d'Exteriors del país, Ricardo Patiño, ha confirmat que l'extreballador de l'agència d'intel·ligència ha fet aquesta petició d'asil i ha llegit una carta enviada per Snowden al president del país, Rafael Correa. A la missiva, l'extècnic d'intel·ligència argumenta la seva petició d'asil pel "perill de persecució" per part de les autoritats nord-americanes i compara el seu cas amb el del soldat Bradley Manning, acusat de filtrar milers de documents secrets a Wikileaks.

El govern d'aquest país estudia la petició de Snowden, acusat d'espionatge per la justícia dels Estats Units. Per prendre una decisió, l'Equador es basarà en al seva Constitució, que defensa la protecció de la font i els drets d'asil, així com la llibertat d'opinió i expressió de la Declaració Universal dels Drets Humans. Patiño també ha deixat entendre que l'executiu equatorià sap on es troba Snowden, tot i que ha apuntat que "és una informació que no podem oferir en aquest moment".

Wikileaks ha informat que l'excol·laborador de la CIA té la intenció de traslladar-se a l'Equador després d'haver arribat a Rússia procedent de Hong Kong, on s'havia refugiat. Hong Kong va denegar la petició d'extradició feta per Washington per l'acusació d'haver revelat programes secrets d'espionatge. Els càrrecs que pesen sobre ell li podrien comportar 30 anys de presó.

L'Equador ja té refugiat a la seva ambaixada a Londres el fundador de Wikileaks, Julian Assange, des de fa un any.

Els EUA li revoquen el passaport

La fugida de Snowden ha aixecat molta controvèrsia als Estats Units, on l'administració Obama afronta un malson diplomàtic. De moment, li ha revocat el passaport i ha amenaçat de perseguir-lo judicialment sigui on sigui. El paper de la Xina i Rússia en tot l'afer és molt criticat en mitjans periodístics i polítics.

El director de l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units, el general Keith Alexander, acusa Snowden de trair la confiança del país en haver revelat dades classificades de programes secrets de vigilància i ha assegurat que totes les operacions en aquest sentit es fan dins de la legalitat, ja que tenen una ordre judicial. "És ben clar que és un individu que ha traït la confiança que li teníem. Es tracta d'un home que no està actuant, al meu entendre, amb propòsits nobles", ha declarat a la cadena ABC.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut