Washington

La Casa Blanca alerta la Xina de les conseqüències d'alliberar Snowden i reclama a Rússia que l'expulsi

El portaveu de l'administració nord-americana alerta la Xina de les conseqüències d'alliberar l'extècnic de la CIA i reclama a Rússia que l'expulsi cap als Estats Units, on està acusat d'espionatge i robatori de dades.

RedaccióActualitzat
Avís per a navegants. La Casa Blanca ha advertit la Xina que la decisió de deixar marxar de Hong Kong l'extècnic de la CIA Edward Snowden tindrà "indubtablement" un impacte negatiu en les relacions bilaterals. Washington creu que Snowden -oficialment en parador desconegut- encara és a Rússia i per això ha demanat a aquest país que l'expulsi cap als Estats Units, on l'han denunciat per espionatge i robatori de dades, per haver revelat el programa d'espionatge massiu per internet del govern de Barack Obama.

"Es tracta d'una opció deliberada del govern (xinès) d'alliberar un fugitiu malgrat que hi ha una ordre de detenció, i aquesta decisió tindrà indubtablement un impacte negatiu", ha advertit el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney.

A més d'amenaçar Pequín, Carney ha mirat també cap a Moscou, l'última ciutat on se sap que hauria viatjat Snowden. "Esperem que Rússia revisi totes les opcions disponibles per expulsar-lo", ha afirmat. El portaveu ha admès que el govern nord-americà pensa que l'exanalista de la CIA, que ha demanat asil a l'Equador, encara és en territori rus. Carney ha recordat que entre el seu país i Rússia hi ha una "relació forta de cooperació" i que Washington ha expulsat diversos delinqüents reclamats per Moscou.

Snowden va viatjar des de Hong Kong, on va revelar el programa d'espionatge, fins a Moscou ajudat per Wikileaks, que aquest mateix dilluns ha informat que està "sa i estalvi" i continua el viatge fins a l'Equador "per una ruta segura".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut