Brussel·les

Espanya rebrà 1.900 dels 6.000 milions d'euros de la UE per combatre l'atur juvenil en els pròxims dos anys

Europa acorda concentrar els 6.000 milions d'euros per lluitar contra l'atur juvenil en els pròxims dos anys. A Espanya n'hi corresponen 1.900, ja que és el segon país amb més atur juvenil, després de Grècia. Aquest és el principal acord de la primera jornada de la cimera europea que es fa a Brussel·les.

RedaccióActualitzat
Els caps d'estat i de govern de la Unió EUropea han acordat de matinada accelerar l'entrada en vigor del nou fons de 6.000 milions d'euros per combatre l'atur juvenil. Aquesta injecció de diners es concentrarà en els dos pròxims anys, el 2014 i el 2015. Espanya, on l'atur afecta el 56,4% dels joves, el segon percentatge més alt, després de Grècia, rebrà 1.900 milions d'euros. Tot i que Mariano Rajoy no ha volgut parlar amb els periodistes aquesta matinada, el govern espanyol està satisfet amb l'acord.

El primer ministre britànic, David Cameron, va allargar més del compte la reunió d'aquest dijous per exigir que es tornés a calcular la contribució britànica al pressupost comunitari dels pròxims anys. Però, finalment, hi va haver llum verda, i, pel que sembla, l'acord ha satisfet tothom. També el president francès, François Hollande, que va dir: "El nou pressupost europeu serà més gran que el precedent, ja que no s'havia gastat completament."

Les mesures més importants aprovades són el vistiplau perquè augmentin els préstecs bancaris a les petites i mitjanes empreses, i, evidentment, aquests 6.000 milions d'euros per a la lluita contra l'atur juvenil. El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, se'n va felicitar: "Hi haurà més diners dels previstos per a la iniciativa contra l'atur juvenil. Fins a 1.000 milions d'euros més. És una bona notícia."

Espanya rebrà per aquest concepte 1.900 milions d'euros a partir de l'1 de gener. Mariano Rajoy està satisfet, encara que no en va voler parlar en sortir de la reunió. Rajoy es pronunciarà en la roda informativa que farà aquest divendres. L'estat espanyol percebrà 950 milions l'any que ve i la mateixa quantitat el 2015. Són ajudes que es finançaran amb diners europeus, motiu pel qual La Moncloa hi treu importància, ja que la petició d'aquestes partides no computa com a dèficit.

Sobre l'altra prioritat del govern espanyol, facilitar crèdit a les petites i mitjanes empreses, Rajoy en surt amb el compromís polític que el Banc Europeu d'Inversió incrementarà els diners destinats a aquest objectiu. La idea és acabar mobilitzant fins a 100.000 milions d'euros, però, d'aquesta cimera, no en sortiran, de moment, xifres concretes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut