Zagreb

Croàcia ingressa a la Unió Europea com a soci número 28 amb una celebració multitudinària

Un espectacle de llum i música ha donat la benvinguda a Croàcia, aquesta mitjanit, a la Unió Europea, en una celebració multitudinària al centre de Zagreb a la qual han assistit gairebé dos-cents dignataris estrangers.

RedaccióActualitzat
Un espectacle de llum i música ha donat la benvinguda a Croàcia, aquesta mitjanit, a la Unió Europea (UE) com a soci número 28, en una celebració multitudinària al centre de Zagreb, a la qual han assistit gairebé dos-cents dignataris estrangers.

A la cèntrica plaça de Ban Jelacic, milers de persones han seguit en un ambient festiu la cerimònia que ha marcat l'entrada del primer país a la UE després de l'inici de la crisi que sacseja l'eurozona des del 2008, i poc més de vint anys després de la independència de Croàcia de l'antiga Iugoslàvia.

L'ocasió ha estat presidida pels mandataris croats i per la cúpula de la UE, encapçalada per Herman van Rompuy com a president del Consell Europeu, i pel líder de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.

Un cop ha afirmat que el país ha fet un "canvi enorme" i que és una "democràcia plena" després de les reformes exigides per Brussel·les, ha dit als croats que han tornat "al seu lloc adequat, al cor d'Europa". Van Rompuy, per la seva banda, ha destacat que la UE basa la seva força en la solidaritat i la unitat tant en "els bons com en els mals temps". "Benvinguts a casa", ha afegit el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, davant una multitud eufòrica.

Al seu torn, el primer ministre croat, Zoran Milanovic, ha qualificar aquesta nit d'"històrica" ​​i ha allargat "la mà als països de la regió perquè compleixin amb els criteris europeus tan aviat com sigui possible".

El president de Croàcia, Ivo Josipovic, ha declarat que "aquest és el dia en què els nostres somnis s'han fet realitat. No només els de la nostra generació, sinó els de moltes generacions anteriors del nostre poble".

L'ingrés al club europeu ha vingut acompanyat d'un espectacle pirotècnic, el repic de campanes de les principals esglésies i l'"Himne a l'alegria" de Beethoven. La cerimònia ha estat seguida per una acolorida multitud, en gran part joves, però també famílies senceres.

Croàcia entra a la Unió Europea amb els deures fets. Ha entregat els criminals de guerra que el Tribunal Penal Internacional per a l'ex-Iugoslàvia li demanava, ha professionalitzat l'exèrcit i, el més important, malgrat la recessió que pateix, les credencials econòmiques que presenta són més que acceptables en aquests temps de crisi.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut