Barcelona

Els actes de la Diada arrenquen amb les ofrenes d'institucions polítiques i cíviques al monument a Casanova

Les ofrenes florals al monument a Rafael Casanova han donat el tret de sortida al seguit d'actes programats amb motiu de la diada de l'Onze de Setembre. Com cada any, tot tipus d'institucions i entitats catalanes desfilen pel monument per fer-hi la tradicional ofrena. Els primers han estat els membres del govern en ple, que han estat rebuts amb alguns xiulets. Encapçalats pel president de la Generalitat, José Montilla, han homenatjat la figura de Casanova escoltant "Els Segadors. Enguany hi ha destacat el retorn del PP després de tres anys d'absència.

Actualitzat

La delegació del govern de la Generalitat ha estat la més matinera a retre homenatge al monument de Rafael Casanova. José Montilla ha estat acompanyat de tots els consellers de la Generalitat.

Poc després ha arribat la representació del PSC, encapçalada per la seva vicepresidenta, Manuela de Madre. Al costat hi tenia el conseller d'Economia, Antoni Castells; l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta; el ministre d'Indústria, Joan Clos, i la ministra d'Habitatge, Carme Chacón. La líder socialista ha reiterat el missatge institucional del president català i ha demanat confiança en el futur. En aquest cas, hi ha hagut un cert moment de tensió quan membres de la Joventut Socialista han respost als crits que se sentien de fons.

Joan Saura ha tornat al monument de Casanova al capdavant de la delegació d'ICV-EUiA. El dirigent ecosocialista ha posat l'accent en la utilitat de l'Estatut com a eina per satisfer les necessitats de Catalunya, i el bon ritme que n'ha assolit el desenvolupament. També ha subratllat el pas endavant que suposa cap a l'estat federal, un dels objectius estratègics de la formació. Per la seva banda, el líder d'Esquerra Unida, Jordi Miralles, ha subratllat el caràcter reivindicatiu de la Diada, tant pel que fa als drets socials com als nacionals

Finalment, després de tres anys, el Partit Popular de Catalunya ha presentat els seus respectes al que va ser conseller en cap de Barcelona, Rafael Casanova. La delegació, encapçalada pel seu president, Daniel Sirera, acompanyat d'Alberto Fernández Díaz, ha dipositat l'escut del partit al peu del monument, fent la seva primera ofrena al capdavant del partit. La delegació ha estat rebuda amb xiulets i crits de protesta. El dirigent popular ha argumentat que la Diada ha de ser una festa de tots i no ha d'estar "monopolitzada per uns quants". Davant de l'escridassada que l'ha rebut ha assegurat que s'ha pogut veure "el feixisme i la intolerància", tot i que ha explicat que aquesta no és l'actitud de la majoria de catalans.

Esquerra Republicana ha trigat força a comparèixer al monument i no ha estat fins després de les onze del matí que la seva delegació, encapçalada pel seu president Josep-Lluís Carod-Rovira, hi ha dipositat l'ofrena floral. Carod ha tornat a reivindicar un estat lliure per Catalunya.

L'última formació del Parlament que ha fet l'ofrena floral ha estat Convergència i Unió. Com la resta de partits i representants polítics, ha estat escridassada i xiulada pels assistents. El president de la federació ha aparegut acompanyat del secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, en absència, per viatge, de Josep Antoni Duran i Lleida. També hi era present l'expresident Jordi Pujol i com a convidats el president del PNB, Josu Jon Imaz, i la d'Unió Mallorquina, Maria Antonia Munar.

A banda de les formacions polítiques, desenes d'institucions d'arreu del país hi han dipositat la seva ofrena. Com la de l'Ajuntament de Barcelona i el Parlament de Catalunya. Associacions esportives com el Futbol Club Barcelona, l'Espanyol i el Club Joventut de Badalona, i culturals també han estat presents en l'homenatge a Rafael Casanova.

La tomba de Rafel Casanova a Sant Boi de Llobregat també ha acollit un acte d'homenatge i una ofrena floral al que va ser conseller en cap de Barcelona el 1714. Hi han participat, a banda de les autoritats locals, José Montilla i altres representants del govern català i central.

Al fossar de les Moreres, col·lectius polítics, socials i culturals han participat en un acte en record del lluitador antifranquista i exsenador Lluís Maria Xirinacs, mort aquest agost.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut