Badalona

Augmenten els infarts abans dels 40 anys i entre les dones

Augmenten els infarts entre els joves de menys de 40 anys i entre les dones. Els especialistes recomanen estar alerta als símptomes i prevenir-ne les causes.

TV3Actualitzat
Els infarts s'han etiquetat com una patologia pròpia d'homes. Però les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat també entre les dones. En canvi, els metges han constatat que elles tarden fins a 14 minuts més a avisar el servei d'emergències, en unes circumstàncies en què cada minut és important per salvar la vida i perquè les seqüeles siguin menors.

La cap d'Hemodinàmica de l'hospital Germans Trias i Pujol, Josepa Mauri, explica que quan "una dona té dolor al pit o té símptomes més subtils, com pot ser malestar, mal als braços, falta d'aire, etcètera, no ho identifica com un infart. Per tant, no crida el sistema, no es posa en marxa el sistema. Els segons compten, i els segons compten també per a les dones."

La conseqüència és que la taxa de mortalitat per infart entre les dones és superior a la dels homes. Per això, la Generalitat ha engegat una campanya perquè les dones prenguin consciència que elles també poden tenir un atac de cor i que han de trucar amb rapidesa al 112.

Un altre fenomen que han notat els cardiòlegs és que augmenten els infarts en persones joves, de menys de 40 anys, tant en el cas d'homes com en el de dones. Són malalts joves, que esdevenen crònics i necessitaran medicació tota la vida.

La doctora Mauri assegura que "no ho fem bé, no ho fem bé tots plegats. Es fuma molt, la gent no fem exercici, mengem porqueries, hem perdut els bons hàbits de menjar. Estem estressats, portem una mala gestió de les nostres emocions."

A Catalunya hi ha 6.500 infarts cada any entre homes i dones. El 2010 va entrar un funcionament el protocol "Codi infart", que va reduir significativament la mortalitat. La mortalitat en homes és del 5,3% i en dones, del 8,3%, Només 1 de cada 3 pacients recorre al 112; el 30% dels infarts els diagnostica el SEM.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut