Un home defensa el secessionisme lingüístic a la concentració "No volem un alcalde catalanista a Burjassot", el passat mes de maig. (Foto:…
Un home defensa el secessionisme lingüístic a la concentració "No volem un alcalde catalanista a Burjassot", el passat mes de maig. (Foto: ACN)
València

L'Acadèmia Valenciana desautoritza el PP i nega que el valencià tingui orígens ibers

La institució ha desautoritzat el PP, que va presentar una proposició no de llei al Consell dient que el valencià s'escrivia des del "segle VI abans de Crist amb el llenguatge ibèric". L'Acadèmia assegura que aquesta afirmació no respecta ni la normativa filològica ni la gramàtica del valencià i demana "fermesa perquè no s'utilitzi la llengua com a instrument polític de confrontació".

RedaccióActualitzat
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha desautoritzat la pretensió del PP que el Parlament autonòmic proclami el valencià com a llengua amb orígens ibers amb la intenció de desvincular-lo del català. Els acadèmics han sortit en defensa de la unitat de la llengua i han advertit que la proposta presentada no respecta ni la normativa filològica ni la gramàtica del valencià i "vulnera l'ordenament jurídic" a l'ignorar un pronunciament sobre aquest tema de l'ens normatiu.

"El valencià pròpiament dit es va formar a partir del segle XIII". El van portar els "repobladors catalans i aragonesos que van acompanyar Jaume I, com demostra la història, la documentació medieval, l'onomàstica i la filologia, en especial la fonètica, la morfologia, la sintaxi i el lèxic, que demostren la procedència del llatí".

L'Acadèmia afegeix que valencians, catalans, balears i els habitants d'altres territoris de l'antiga Corona d'Aragó comparteixen una "mateixa llengua, tot i que, amb el pas dels segles, cada zona ha mantingut o incorporat formes i paraules pròpies". Les particularitats "s'expliquen moltes vegades pel llegat que han aportat els diferents pobles com, per exemple, l'àrab, l'aragonès, el castellà, el francès o l'occità. En canvi, les relíquies dels pobles com l'iber són inexistents o imperceptibles".

El PP va presentar al Parlament valencià el juny passat una proposició no de llei per demanar que el Consell es dirigís a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) perquè en la propera edició del diccionari "es reconegués al valencià la seva categoria de llengua pròpia dels valencians". El Partit Popular afirmava que la parla dels valencians "que parteix, sens dubte, de la més profunda prehistòria, s'escriu ja des del segle VI abans de Crist amb el llenguatge ibèric i, després de les aportacions successives de fenicis, grecs i llatins, ha arribat als nostres dies tal com la coneixem".

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha enviat a la Mesa de les Corts Valencianes una declaració institucional perquè comuniqui al PP i a la resta de grups que la proposició no de llei dels populars "vulnera l'ordenament jurídic valencià perquè ignora un pronunciament oficial de l'Acadèmia como és el 'Dictamen sobre els principis i criteris per a la defensa de la denominació i l'entitat del valencià'.

La institució demana a més "fermesa als grups parlamentaris perquè no s'utilitzi la llengua com a instrument polític de confrontació entre els valencians".
Anar al contingut