L'exministra de Foment Magdalena Álvarez.
L'exministra de Foment Magdalena Álvarez.
Sevilla

Imputen l'exministra Magdalena Álvarez i una vintena de càrrecs i excàrrecs de la Junta andalusa pel cas dels EROs

La jutge que instrueix els casos dels expedients de regulació d'ocupació ha imputat una vintena de càrrecs i excàrrecs de la Junta d'Andalusia. Entre els nous imputats en la causa que la magistrada manté oberta, hi ha l'exministra de Foment Magdalena Álvarez i l'exinterventor general Manuel Gómez Martínez.

RedaccióActualitzat
La jutge que instrueix el cas dels expedients de regulació d'ocupació (ERO), Mercedes Alaya, ha imputat una vintena de càrrecs i excàrrecs de la Junta d'Andalusia. Entre els nous imputats en la causa que la magistrada manté oberta, hi ha l'exministra de Foment Magdalena Álvarez, que va ser consellera d'Economia i Hisenda del govern de Manuel Chaves des del 1994 fins al 2004. Tot i això, encara no hi ha data per a la seva declaració.

En la interlocutòria, la jutge assenyala que l'exministra va ser la persona que va dictar l'any 2003 les normes en les quals es recollia el concepte pressupostari de les transferències de finançament per pagar ajudes sociolaborals, un fet "absolutament inadequat". Les transferències de finançament són "una figura absolutament inadequada per al seu ús com a subvencions sociolaborals", tal com recull l'informe de fiscalització

Ministra de Foment en els governs de Rodríguez Zapatero fins a l'abril del 2009, amb una controvertida gestió que va fer que el Parlament català en demanés el cessament i el Senat la reprovés, Álvarez és vicepresidenta del Banc Europeu d'Inversions des del juny del 2010.

Una vintena d'alts càrrecs imputats

Pel mateix motiu que a l'exministra, la magistrada imputa José Salgueiro, viceconseller d'Economia i Hisenda del 1990 al 2004. Un altre dels imputats és l'actual viceconseller de la Presidència, Antonio Lozano, perquè com a director general de Pressupostos de la Junta entre el 2002 i el 2009 va tenir "una important intervenció" en les modificacions pressupostàries i en els pressupostos, que recollien transferències de finançament com a crèdit pressupostari per a les subvencions sociolaborals del programa 31L, conegut com a "fons de rèptils".

La jutge també ha imputat l'exinterventor de la Junta d'Andalusia Manuel Gómez Martínez.

La Junta i Chaves defensen la bona gestió dels imputats

Poc després de saber-se les imputacions, la Junta d'Andalusia ha defensat la bona gestió dels alts càrrecs afectats. El portaveu del govern, Miguel Ángel Vázquez, ha demanat respecte per la presumpció d'innocència dels imputats i n'ha destacat la "bona gestió" i que "han defensat Andalusia i fins a l'últim cèntim de diner públic".

L'expresident andalús Manuel Chaves ha defensat la innocència d'Álvarez i ha dubtat que la jutge Ayala citi també l'actual cap de l'executiu, José Antonio Griñán. Chaves, que era president de la Junta quan Álvarez era consellera d'Economia i Hisenda, ha dit als passadissos del Congrés dels Diputats que la imputació "no significa absolutament res" ni té "cap implicació". També s'ha mostrat "convençut" que, en la seva etapa com a consellera, Álvarez "no va tenir absolutament res a veure amb el tema dels EROs".

El PSOE ha expressat el seu "respecte absolut" a la decisió judicial i la portaveu del grup parlamentari, Soraya Rodríguez, ha subratllat que el govern andalús ha estat "col·laborant de veritat" amb la justícia "des del principi" del cas dels EROs. Pel que fa al PP, la vicepresidenta del Congrés dels Diputats i exalcaldessa de Màlaga Celia Villalobos ha dit que respecta l'"opinió" de la jutge Alaya i que cal "esperar que el tema acabi i s'iniciï el procediment".
Anar al contingut