Rajoy, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Rajoy, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
Madrid

El Consell d'Estat alerta que la reforma de l'administració local del PP redueix en excés l'autonomia dels municipis

L'ens avisa que vulneraria l'article 140 de la Constitució perquè hi hauria un "buidat competencial dels ajuntaments" i algunes àrees quedarien en mans d'òrgans amb dirigents que no es voten directament, com són les Diputacions.

RedaccióActualitzat
El Consell d'Estat adverteix en un informe sobre la reforma de l'administració local que el govern de Mariano Rajoy vol portar a terme que es reduiria en excés l'autonomia municipal que garanteix la Constitució. En concret, vulneraria l'article 140 de la Carta Magna, perquè hi hauria un "buidat competencial dels ajuntaments" i algunes àrees quedarien en mans d'òrgans amb dirigents que no es voten directament, com són les Diputacions.

En efecte, la reforma preveu més poder per a les Diputacions i un cost estàndard dels serveis que, segons avisa el Consell, comportaria un "xec en blanc" per treure competències als municipis. La reforma prevista estableix que els ajuntaments que no acatin aquest cost perdran la competència dels serveis, que recauran en les diputacions provincials o en els consells insulars. El Consell d'Estat considera que caldria tenir en compte variables com el clima, l'orografia o l'estructura social i econòmica del municipi, i no només la mida o densitat de població.

El Consell d'Estat també qüestiona que la reforma s'hagi de fer a través d'un decret.
Anar al contingut