Lisboa / París/ Roma

França, Portugal i Itàlia deneguen l'aterratge a l'avió de Morales per la sospita que hi viatja Snowden

El president de Bolívia tornava de Moscou, on ha assistit durant dos dies a una cimera de països exportadors de gas. Davant la possibilitat que l'exanalista de la CIA fos a bord, París, Lisboa i Roma li han negat el permís d'aterratge per emplenar el dipòsit. L'aparell ho ha hagut de fer a Viena.

RedaccióActualitzat
Rocambolesca, per no dir surrealista, la peripècia que suposadament està vivint l'exanalista de l'Agència Nacional de Seguretat nord-americana Edward Snowden, per sortir de l'aeroport de Moscou. L'exanalista de la CIA ha presentat demanda d'asil a 21 països per evitar l'extradició als EUA. Molts l'han rebutjada o bé no l'han contestada.

Per això, la cimera de països exportadors de gas celebrada a Moscou els darrers dos dies es podia considerar com una de les oportunitats d'or perquè Snowden pogués sortir del carreró sense sortida en què se li ha convertit la terminal internacional de l'aeroport de Xeremétievo, des de fa 10 dies.

A la cimera hi assistien mandataris com el bolivià Evo Morales o el veneçolà Nicolás Maduro. Tots dos van oferir la possibilitat d'atorgar asil a Snowden, fent créixer així les especulacions sobre la possibilitat que Snowden pugés a l'avió d'algun d'aquests mandataris.

En aquest context, França, Itàlia i Portugal van negar el permís d'aterratge per emplenar el dipòsit a l'avió del president de Bolívia. Finalment, va aterrar a Viena, on espera que algun país europeu doni permís per sobrevolar l'espai aeri i posar combustible. De fet, Morales espera la resposta d'Espanya per poder-hi fer escala de combustible.

El president bolivià ha denunciat que són les sospites que al seu avió hi viatjava Snowden el que ha causat la negativa.

Bolívia, amb el suport de l'Equador, ha demanat una reunió d'urgència als ministres d'Afers Exteriors de la Unió de Nacions Sud-americanes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut