Bosses de plàstic.
El 3 de juliol, se celebra el Dia Internacional Lliure de Bosses.
Barcelona

Catalunya redueix en mil milions el consum de bosses de plàstic d'un sol ús en quatre anys

A Catalunya el consum de bosses de plàstic d'un sol ús s'ha reduït en mil milions en 4 anys. Aquest dimecres 3 de juliol, se celebra el Dia Internacional Lliure de Bosses per continuar fent que la xifra disminueixi. La Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus vol que l'administració entengui que la solució és aplicar un impost.

RedaccióActualitzat
A casa nostra, el consum de bosses de plàstic d'un sol ús s'ha reduït en mil milions en 4 anys, segons les dades de l'Agència de Residus de Catalunya. En concret, l'últim estudi de què es disposa demostra que el 2011 es van fer servir 26 milions de bosses a la setmana, mentre que el consum el 2007 era de 45 milions d'unitats setmanals. Aquest dimecres 3 de juliol, se celebra el Dia Internacional Lliure de Bosses per continuar fent que la xifra disminueixi.

Però malgrat que, en general, el consum de bosses de plàstic d'un sòl ús ha caigut gairebé un 50%, i un 80% a les grans superfícies, al comerç de proximitat s'ha incrementat un 16%. I aquí és on el mateix director de l'Agència de Residus, Josep Maria Tost, reconeix que encara hi ha molta feina a fer.

"Hem de seure sobretot amb el petit comerç, que és una assignatura pendent, i en les properes setmanes ho farem per continuar avançant i fixar els objectius. La via de l'acord voluntari crec que ha estat un èxit, una bona experiència que també volem traslladar a altres àmbits, i la bossa és una assignatura que hem d'acabar de perfilar i realment buscar la desaparició a curt termini de les bosses."

Per Mercè Girona, de la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus, cal que l'administració entengui que la solució és aplicar un impost.

"L'instrument més efectiu, perquè la butxaca és la que mana, és posar un impost ambiental a les bosses de plàstic com en altres països que ho han aplicat i, en un mes o dos, han reduït en més del 90% de les bosses. Aquí falta, com sempre, la valentia política per aprofitar els millors sistemes objectius i mesurables que són els de la fiscalitat ambiental."

L'exemple és Irlanda, on després de fixar aquest impost en 18 cèntims per bossa, el consum de bosses es va reduir en un mes i mig un 97%.

Girona ofereix uns quants consells per no haver de consumir bosses de plàstic d'un sol ús.

"Si vas a fer la compra setmanal, al mercat o al supermercat, porta ja les teves bosses o el teu cabàs de casa. Després, si has de comprar la llet, o t'has deixat els ous, porta la bosseta de roba o de ràfia. De la mateixa manera que no ens deixem el mòbil normalment a casa, costa el mateix tenir sempre una bossa plegable a la bossa, o a la butxaca o a l'americana."
Anar al contingut