Madrid

El document del PSOE sobre la reforma federal inclou el principi d'ordinalitat proposat pel PSC

El PSOE assumeix el principi d'ordinalitat que reclama el PSC. Ho ha avançat el secretari general del partit, Alfredo Pérez Rubalcaba, el dia abans del Consell Territorial del PSOE, que aprovarà el model d'Estat federal de la formació.

RedaccióActualitzat
El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha avançat que el seu partit assumeix el principi d'ordinalitat que proposa el PSC, en els termes que va establir el Tribunal Constitucional en la seva sentència sobre l'Estatut de Catalunya i que comporta que no sigui d'obligat compliment per part de l'Estat.  El màxim responsable del PSOE ho ha anunciat el dia abans de la reunió, aquest dissabte, que es fa a Granada del Consell Territorial dels socialistes, que aprovarà el model d'estat federal de la formació.

Rubalcaba ha explicat que l'ordinalitat és un "mecanisme", "cautela" o "condició del repartiment" entre les comunitats autònomes que, segons va dir "textualment" el Tribunal Constitucional, pretén evitar "que la contribució interterritorial no col·loqui en pitjor condició aquells que contribueixen respecte a aquells a qui beneficien". El líder del PSOE ha dit: "Està en la nostra jurisprudència, i nosaltres per descomptat ho assumim en els termes que fixa el Tribunal Constitucional".

Poc abans del pronunciament de Rubalcaba, el PSC ja anunciava que havia aconseguit que el PSOE recollís la seva proposta sobre solidaritat interterritorial a la reforma de la Constitució cap a l'Espanya federal. El primer secretari del partit, Pere Navarro, considera que era una prioritat incloure aquest concepte: "Sembla lògic que si algú fa una aportació, després de fer el repartiment, no es quedi per sota de la situació en què estava a l'hora d'aportar. Per tant, això estarà en el document"

El líder del PSC també ha dit que en el document no recollirà el reconeixement del "dret a decidir" de comunitats que el plantegen com Catalunya, encara que sí que parlarà de "consultes territorialitzades", i que tampoc definirà Espanya com un Estat plurinacional, però sí que apareixerà el terme "nacionalitats".

Navarro ho ha explicat acompanyat de la secretària de Política Social del PSOE, Trinidad Jiménez, que ha reconegut que, gràcies al PSC, El PSOE ha obert el meló de la reforma de la Constitució i del model federal: "Fins ara mai s'havia pogut parlar formalment de federalisme". Segons Trinidad Jiménez, el document encara no ha estat tancat definitivament, però "el debat que hi ha és molt positiu i enormement constructiu" i, en aquest punt, s'ha mostrat convençuda que "el PSOE respondrà a unes aspiracions legítimes que hi ha des de Catalunya".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut