Musulmans fent la pregària a Lleida.
Musulmans fent la pregària a Lleida. (Foto: EFE)
Barcelona

Més de 300.000 musulmans comencen el Ramadà a Catalunya

Més de 300.000 musulmans comencen el seu mes sagrat a Catalunya i durant aquest període s'abstindran de menjar i beure des de l'alba fins que no es pongui el sol. Per vintè any consecutiu, la festa coincideix amb un període de calor, cosa que dificulta encara més el dejuni. El Consell Islàmic i Cultural de Catalunya ha demanat als empresaris que siguin sensibles davant d'aquesta situació.

RedaccióActualitzat
Aquest dilluns comença el mes sagrat del Ramadà. A Catalunya hi ha 300.000 musulmans que durant el seu mes sagrat s'abstindran de menjar i beure des de l'alba fins que no es pongui el sol i hauran de fer cinc pregàries diàries. Únicament estan exempts de seguir el dejuni les dones embarassades o en període de lactància, els ancians, els malalts greus i els nens.

Per vintè any consecutiu, la festa coincideix amb un període de calor, cosa que, segons les associacions musulmanes establertes a Catalunya, encara dificulta més el dejuni. El Consell Islàmic i Cultural de Catalunya ha demanat als empresaris que siguin sensibles davant d'aquesta situació.

Els metges recomanen, durant el Suhoor (abans que no surti el sol i comenci el dejuni), menjar aliments com blat, sèmola i mongetes, ja que contenen hidrats de carboni d'absorció lenta i amb una alta proporció de fibra. Per contra, en l'Iftaar (l'àpat que es fa després de la posta del sol) és aconsellable menjar aliments que alliberin sucre ràpidament, com la fruita, per ajudar a recuperar el nivell glucèmic, i, a continuació, hidrats de carboni d'acció lenta. També cal evitar aliments amb un índex alt de greixos saturats o sucres.

Els experts han recordat als pacients diabètics musulmans, aproximadament un 14% de la població, els riscos de dejunar sense mantenir un control estricte de la malaltia, ja que poden tenir complicacions agudes, com hipoglucèmies i hiperglucèmies. En casos extrems, fins i tot pot comportar l'ingrés a l'hospital.

Les associacions musulmanes han recomanat a tots els treballadors seguidors de l'islam que durant el dejuni del Ramadà prenguin precaucions per no tenir insolacions o deshidratacions. El dejuni, cada dia, començarà a les 04.30 hores i s'acabarà a les 21.30.
Anar al contingut