Façana de La Impossible amb les dues sòcies enfilades en una escala. (Foto del Facebook de l'establiment)
Aquest dimecres obre La Impossible, una nova llibreria al cor de l'Eixample. (Foto del Facebook de l'establiment)
Barcelona

La llibreria La Impossible obre les portes en un context difícil i noves propostes per vendre llibres

És un mal moment per a les llibreries fins al punt que moltes acaben tancant. Els e-llibres, les descarregues il·legals, les biblioteques públiques i, sobretot, la crisi fan que el negoci de vendre llibres vagi de mal en pitjor. En aquest context, malgrat tot, hi ha persones valentes que s'arrisquen amb propostes innovadores. Segons les últimes dades del Gremi de Llibreters, aquest mes a Catalunya han han tancat quatre llibreries però n'han obert dues de noves.

RedaccióActualitzat
Corren mals temps per a les llibreries fins al punt que moltes acaben tancant. Els e-llibres, les descarregues il·legals, les biblioteques públiques i, sobretot, la crisi fan que el negoci de vendre llibres vagi de mal en pitjor. En aquest context, però, hi ha persones valentes que s'arrisquen amb propostes innovadores. Segons les últimes dades del Gremi de Llibreters, aquest mes de juliol, de moment, a Catalunya han han tancat quatre llibreries però n'han obert dues de noves.

Convertir-se en un punt de trobada cultural és l'aposta de les noves llibreries que s'arrisquen a obrir malgrat una crisi que ha obligat a tancar-ne altres de tan emblemàtiques com la Catalònia o Proa.

Aquest és un dels objectius de La Impossible, que obre aquest dimecres a l'Eixample de Barcelona i que posen en marxa antics treballadors de "Proa Espais", que va tancar fa poc. Són Olga Federico, Tono Cristòfol i Mireia Perelló, que explica que obren sense cap mena de por: "El respecte sempre hi és, sempre hi ha un risc amb la feina, ja sigui la teva pròpia empresa o quan treballes per a un altre. De fet, nosaltres érem assalariats i també vam perdre la feina. Però ara no valorem aquesta possibilitat, engeguem el negoci perquè hi creiem i perquè creiem que és viable però naturalment ens podem equivocar."

La Impossible s'especialitzarà en llibres en català, però també oferirà altres activitats com recitals, presentacions o clubs de lectura.

Aquest és el camí que han de seguir les llibreries que vulguin ser competitives, segons Bibiana Farré, que està tirant endavant el projecte d'obrir una nova llibreria, també a l'Eixample: "Per ara les que van tirant endavant són les que fan coses. Des de sempre jo he pensat que la llibreria és un vehicle cultural, que els llibreters, a més de vendre llibres i guanyar-nos la vida venent llibres, hem de transmetre cultura."

Bibiana Farré pensa en aquest nou projecte poc després de tancar l'emblemàtica "Les Punxes" de Barcelona, que va dirigir durant 25 anys.

Segons les últimes dades del Gremi de Llibreters, del juliol del 2013, a Catalunya han obert dues noves llibreries i n'han tancat quatre.

Re-Read, l'art de reciclar prestatges i llibres

Aquesta primavera, i aprofitant les prestatgeries de l'emblemàtica llibreria Catalònia, que va tancar a començaments d'any, va obrir a una de les cantonades del carrer Rosselló amb Aribau, també a l'Eixample de Barcelona, "Re-Read", una llibreria "low-cost" amb llibres de segona mà que la propietària compra molt barats, a 20 cèntims l'exemplar, sempre que estiguin gairebé nous, i ven a preus increïbles: 1 llibre, 3 euros; 2 llibres, 5 euros, 5 llibres, 10 euros.

La idea de reciclar els antics prestatges de la Catalònia és, sense dubte, un bon reclam, però la possibilitat d'endur-te llibres en molt bon estat a aquests preus és tota una temptació difícil de superar.
Anar al contingut