Maurici Lucena, portaveu del PSC, a "Els matins" de TV3.
Maurici Lucena, portaveu del PSC, a "Els matins" de TV3.
Sant Joan Despí

Lucena: "Si Navarro fos president de la Generalitat la consulta estaria més a prop"

El portaveu dels socialistes catalans, Maurici Lucena, considera que l'estratègia de Mas i Junqueras pel referèndum "és un error de primera magnitud" perquè vol fixar una data en lloc de negociar-la amb Madrid.

Victòria MiróActualitzat
El portaveu dels socialistes catalans, Maurici Lucena, ha afirmat que "si Navarro fos president de la Generalitat, la consulta estaria més a prop" i "la probabilitat que se celebrés aviat seria molt més alta" donada la capacitat que està demostrant CiU i els seus socis d'ERC per tirar-la endavant. Lucena ha indicat en declaracions a "Els matins" de TV3 que en 6 mesos el govern de Mas només s'ha reunit una vegada amb l'executiu Rajoy i encara no ha enviat la carta formal amb la petició per fer el referèndum.

Lucena ha dit que Navarro ja s'hauria reunit moltes més vegades amb Rajoy i el PP i ha tret pit sobre la capacitat d'influència dels socialistes catalans a Madrid afirmant: "La nostra capacitat de convèncer el govern espanyol és molt més alta". "Fixi's, que hem convençut el PSOE en un any perquè faci aquest gir federal...", ha postil·lat.

Des de la direcció del PSC, Lucena ha afirmat que els socialistes desitgen la consulta, "i si pot ser la setmana que ve", però sempre que s'emmarqui en un procés legal. I preguntat sobre les declaracions d'Antoni Balmón dilluns a "El Mundo", en què l'alcalde de Cornellà afirmava que no es faria, ha dit que interpreta que es referia al fet que el pacte CiU-ERC inclou la data del 2014, que és molt difícil que es compleixi per la complexitat de tots els temes previs que cal negociar. Lucena ha dit que personalment veu "un error de primera magnitud" i de "manual de tècniques de negociació" intentar "imposar" una data que hauria de ser, ha reiterat, producte d'un pacte.

"Només hi ha una Constitució al món, la d'Etiòpia, que reconeix el dret a decidir"

Pel que fa al recentment aprovat "Document de Granada", Lucena ha justificat que no reconegui el dret a decidir perquè "són coses diferents", ja que el text del PSOE parla de reformar la Constitució. "Només hi ha una Constitució al món, la d'Etiòpia, que reconeix el dret d'una part de secessionar-se i entenc que no és un país referent per a Catalunya i Espanya", ha exposat abans de recordar que ni al Regne Unit ni al Canadà es preveu aquest dret a la Constitució.

A més, el portaveu del PSC ha defensat que "el document de Granada està trufat del reconeixement de la singularitat de Catalunya i de la necessitat d'Espanya de moure's cap a la descentralització que ha caracteritzat la nostra història els darrers temps".

Pel que fa a l'acte dels crítics del PSC als Caputxins de Sarrià en què es va presentar un nou corrent crític dins del partit, l'Agrupament Socialista, promogut per dirigents i exconsellers com el president del grup Socialista a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, l'exconsellera Montserrat Tura i els exdiputats Laia Bonet i Toni Comín, Lucena ha valorat que dins del PSC les posicions independentistes són una minoria i ha indicat que creu que no es convertiran en un contrapoder dins la cúpula del partit.

Per la seva banda, Marina Geli, una de les exconselleres que encapçalen el nou corrent crític, en declaracions aquest dimecres a "El matí de Catalunya Ràdio" ha negat que l'Agrupament Socialista sigui "un embrió" d'un nou partit ni que vulguin una escissió del PSC.

Cal recordar que el PSC ha convocat per aquest diumenge un consell extraordinari per donar el vistiplau al nou protocol de relacions amb el PSOE i l'anomenat "Document de Granada" que promou el nou model federal d'estat. La decisió s'ha pres justament després Nadal i Tura fessin públiques les seves discrepàncies amb aquests acords.
Anar al contingut