Alt Empordà. Autor: Salvador Simón.
Alt Empordà. Autor: Salvador Simón.

La canícula es fa pregar

Actualitzat
La calor canicular s'acosta
Entre el juny i els dies de juliol que portem hem tingut només dos períodes de calor. Han estat calors que han impulsat el termòmetre amunt, però encara sense registrar una gran calorada. La calor amb majúscules, la canicular, sembla que arribarà la setmana que ve, entre dimarts i dijouss. Les temperatures a 850 hPa, a 1.500 metres es mouran entre els 22 i els 24 ºC, cosa que es traduirà en valors de 40 ºC als indrets més càlids del país.

"La calor més greu, de Mare de Déu a Mare de Déu."

Tal com mostra la dita popular, ens trobem dins el període més càlid de l'any, entre la Mare de Déu del Carme, el 16 de juliol, i la Mare de Déu d'Agost, el 15 d'agost. També es coneix aquest període amb el nom de canícula.

Les setmanes de més calor no coincideixen amb les setmanes de més insolació. El solstici d'estiu va arribar el matí del 21 de juny, jornada en què el sol assoleix la seva màxima alçada, però no coincideix amb les setmanes de més calor. L'aire, la terra i l'aigua tenen un comportament diferent davant la calor i el fred, uns amb més retard que els altres. Això explica que les temperatures més altes de l'aire es registrin entre el 15 de juliol i el 15 d'agost i la temperatura del mar més càlida de l'any a casa nostra es desplaça més cap al setembre. A l'aigua li costa més escalfar-se a l'estiu i refredar-se a l'hivern.

I per acabar, una altra dita: "El juliol fresc, el Carme serè i Sant Jaume cremant."
Anar al contingut