Madrid

El Tribunal Constitucional assegura que els seus magistrats poden militar en partits polítics

El president del Constitucional ha reunit durant més d'una hora el ple de l'alt tribunal després que el diari "El País" ha publicat que va pagar la quota de militant del PP de Barcelona diversos anys fins al 2011. En un comunicat el Constitucional s'autodefineix com "una institució de l'Estat que, igual que els seus magistrats, no forma part del poder judicial".

RedaccióActualitzat
El president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, ha reunit durant més d'una hora el ple de l'alt tribunal després que el diari "El País" ha publicat que va pagar la quota de militant del PP de Barcelona diversos anys fins al 2011, any en què va entrar de magistrat del Constitucional. Així doncs, Pérez de los Cobos s'ha vist obligat a donar explicacions als magistrats per la seva militància. No obstant, en acabar la trobada l'alt tribunal ha emès un comunicat en què defensa que la Constitució i la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional no estableixen per als magistrats d'aquest tribunal cap incompatibilitat amb el fet de militar en un partit polític com li passa a Pérez de los Cobos.

En el comunicat del Constitucional, que s'autodefineix com "una institució de l'Estat que, igual que els seus magistrats, no forma part del Poder judicial", es recull:
  • "L'article 159.4 de la Constitució fixa que la condició de membre del Tribunal Constitucional és incompatible, entre d'altres supòsits, amb l'acompliment de funcions directives en un partit polític o en un sindicat i amb el fet d'estar al seu servei".
  • "Per contra, l'article 127 de la Constitució prohibeix als membres del Poder Judicial pertànyer a partits polítics o sindicats, sense distingir entre la simple militància i o les funcions directives".
  • "La Llei Orgànica del Tribunal Constitució ofereix en el seu article 19.1 una redacció idèntica a la del 159.4 quan es refereix a la incompatibilitat dels seus magistrats".
  • "La jurisprudència del Constitucional, aplicada en la interlocutòria 226/1988, del 16 de febrer, assenyala clarament que "la llei Orgànica del tribunal, d'aplicació prioritària respecte la Llei Orgànica del Poder Judicial i de la Llei d'Enjudiciament Civil no evita que els magistrats d'aquest tribunal puguin formar part de partits polítics i només se'ls impedeix ocupar dins dels partits càrrecs de caràcter directiu".
  • "La Constitució i la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional, per tant, no estableixen per als magistrats del Tribunal Constitucional cap incompatibilitat amb el fet de formar part, o d'haver-ho fet, de partits polítics, associacions, fundacions i col·legis professionals".
L'article 19, doncs, sosté que la funció de magistrat només és incompatible amb funcions directives d'un partit polític, és a dir, que no es diu res sobre militants de base.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut