L'exministre de Foment José Blanco.
L'exministre de Foment José Blanco.
Madrid

El Tribunal Suprem arxiva la causa contra l'exministre Blanco en el "cas Campió"

Això suposa que l'alt tribunal no demanarà al Congrés el suplicatori contra Blanco, en una decisió poc habitual, ja que denega la petició del magistrat que instrueix la causa. José Ramón Soriano, el jutge instructor del "cas Campió", havia demanat al juny, al Suprem, que tramités el suplicatori contra Blanco per poder-lo jutjar d'un delicte de tràfic d'influències.

RedaccióActualitzat
La sala segona del Tribunal Suprem ha arxivat la causa per tràfic d'influències oberta en aquest tribunal contra l'exministre de Foment José Blanco. D'aquesta manera ha acceptat el recurs presentat per la defensa. Això suposa que l'alt tribunal no demanarà al Congrés el suplicatori contra Blanco, en una decisió poc habitual, ja que denega la petició del magristrat que instrueix la causa.

José Ramón Soriano, el jutge instructor del "cas Campió", havia demanat al juny, al Suprem, que tramités el suplicatori contra Blanco per poder-lo jutjar d'un delicte de tràfic d'influències. Es tractava d'un tràmit necessari per la seva consició d'aforat com a membre del Parlament. En el seu escrit, Soriano considerava que Blanco podria haver influït en l'alcalde socialista de Sant Boi perquè donés una llicència de construcció a l'empresa d'un amic de l'aleshores ministre.

La resolució destaca que "l'aforat va sol·licitar, a través d'un secretari d'Estat del seu ministeri, que un alcalde, que no té competència directa per a la concessió de llicències de funcionament industrial de naus, rebés" l'empresari, que sol·licitava una entrevista per accelerar uns tràmits i solucionar uns errors en el seu expedient. "Aquests fets no són subsumibles en el tipus penal de tràfic d'influències", afirma després d'aquest relat de fets el Suprem, rebutjant de manera rotunda la tesi del fiscal i l'instructor.
 
L'exministre no va exercir "predomini o força moral" sobre el funcionari responsable i la resolució, finalment favorable a l'amic de Blanco, va respondre a "criteris tècnics" i no a cap influència exterior al funcionari responsable.
 
El propi tècnic responsable va declarar justificant com va resoldre l'expedient i els criteris tècnics que va fer servir per a això, per la qual cosa que no hi havia proves per considerar que l'entrevista gravada en el curs de la investigació judicial entre Blanco i Orozco demostrés que va ser la influència de l'exministre la causa que es resolgués l'assumpte, diu el Suprem. "Mediar per convenir una entrevista entre un alcalde i un particular que actua en interès propi d'una empresa, sense suggerir ni oferir una alteració de la resolució", no és cometre delicte de tràfic d'influències, pel que procedeix acceptar el recurs de la defensa, diu el Suprem.
 
La decisió, que suposa el tancament del cas contra l'exministre en el Tribunal Suprem, s'ha pres per unanimitat en una sala integrada pels magistrats Carlos Granados, Joaquín Giménez i Andrés Martínez Arrieta (ponent de l'acte).
 
Blanco es declara víctima d'una falsedat
 
En saber-se el desenllaç del cas, l'exministre José Blanco ha convocat els mitjans de comunicació per expressar públicament la seva "satisfacció" per l'arxiu de la seva causa i per subratllar que "ha quedat clar que he estat víctima d'una falsedat política".
 
Blanco ha confessat que han estat dos anys "molt durs i molt difícils" per a ell i la seva família i ha lamentat que el seu pare "no pugui viure aquest moment". 
 
Anar al contingut