L'Estartit

La pedra obliga a desallotjar diversos càmpings de l'Estartit i fa malbé algunes collites de fruita i cereal

Les fortes pluges i la pedregada d'aquest divendres han afectat especialment les comarques gironines, i més concretament el Baix Empordà. Al camp, la calamarsada ha fet perdre totalment algunes collites de fruita i cereal i les inundacions van obligar a evacuar una cinquantena de persones de càmpings de l'Estartit. Sobre el terreny, els efectes de la forta tempesta encara són visibles però a poc a poc es va tornant a la normalitat.

RedaccióActualitzat
Les tempestes de mitja tarda en punts localitzats no només sembla que no volen deixar-nos aquest estiu, sinó que la seva virulència continua provocant greus conseqüències. Al Baix Empordà, aquest dissabte és dia d'avaluar els danys de la forta pedregada que va caure ahir al vespre i que va afectar, sobretot, els conreus del Baix Ter i els càmpings de la zona, alguns dels quals van haver de ser desallotjats.

On la calamarsada, amb pedres de més de dos centímetres de diàmetre, ha fet més mal és a les collites. El primer balanç determina que 350 hectàrees de les 500 que estan dedicades al conreu de fruita dolça al Baix Ter han quedat greument afectades. El Departament d'Agricultura creu que s'ha perdut el 100% de la producció, unes 20.000 tones de fruita, excepte en els casos en què la collita estava protegida per xarxa antipedra.

Pel que fa a la resta de conreus, també s'ha vist molt afectada la zona arrossera de Pals, on sembla que ha quedat afectat un 80% de la producció, i altres conreus d'horta i blat de moro.

El Departament d'Agricultura demana a Agroseguro que comenci urgentment el peritatge de les finques afectades. Els municipis afectats són Torroella de Montgrí, Ullà, Gualta, Pals, Serra de Daró, Fontanilles, Palau-Sator, la Tallada d'Empordà, Verges i Bellcaire d'Empordà.

Campistes evacuats

Els més de 30 litres per metre quadrat de pluja que van caure en tan sols mitja hora van desbordar les infraestructures d'alguns càmpings de l'Estartit. Fins i tot una cinquantena de clients van ser desallotjatsi han passat la nit en un pavelló després que la forta pedregada els va inundar les tendes de campanya. Els efectes de la forta tempesta encara són visibles aquest dissabte, però a poc a poc es va tornant a la normalitat.

La tempesta va descarregar amb força sobre l'Empordà però també en molts altres punts de les comarques gironines. Els Bombers de la Generalitat van fer una cinquantena de sortides per inundacions, branques caigudes i altres incidències.

A la Garrotxa i el Ripollès, el rastre d'aquesta pedregada va obligar a buscar aixopluc dos grups de campaments, un a Ridaura i l'altre que es trobava en ruta cap a Ripoll. L'Ajuntament va allotjar els primers al centre cívic del municipi. Els segons es van refugiar en una masia.
VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut