Un investigador treballant en un laboratori.
Els càncers més freqüents tenen 20 tipus de mutacions idèntiques.
Madrid

Sanitat farà proves preventives de càncer de còlon a tota la població de 50 a 69 anys

Els responsables del Ministeri de Salut i els consellers autonòmics han aprovat aquest dimarts una sèrie de criteris al sistema de cribatge de càncer de còlon, mama i cèrvix que seran comuns a totes les comunitats. El càncer de còlon té la taxa de mortalitat més elevada a Catalunya.

RedaccióActualitzat
Els responsables del Ministeri de Salut i els consellers autonòmics han aprovat aquest dimarts al Consell Interterritorial de Salut, presidit per la ministra de Sanitat, Ana Mato, la nova Cartera Bàsica del Sistema Nacional de Salut en relació a diferents àmbits, com l'aplicació d'una sèrie de criteris al sistema de cribatge de càncer de còlon, mama i cèrvix, que seran comuns a tot Espanya.

En càncer de còlon, tots els homes i dones de 50 a 69 anys es podran fer cada dos anys la prova de detecció de sang oculta a la femta per detectar amb antelació el tumor. Actualment, només el País Valencià, Múrcia, País Basc, Castella i Lleó, Catalunya, la Rioja, Cantàbria i Canàries incloïen a la seva cartera bàsica de serveis aquesta prestació.

Segons el president del Comitè Tècnic de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i representant de l'Aliança de Pacients amb Càncer, Pedro Pérez Segura, que es faci la prova a la població de més de 50 anys que no tenen antecedents de càncer de còlon pot reduir la mortalitat entre 3.000 i 4.000 persones l'any, de manera que aquesta prova és molt eficaç en la prevenció de càncer de còlon, una de les patologies oncològiques més freqüents a Catalunya, amb més de 6.000 casos nous cada any i la que té la taxa de mortalitat més elevada.

Pel que fa al càncer de mama, es faran mamografies a totes les dones de 50 a 59 anys, amb una revisió bianual. I les proves de garbellat de càncer de cèrvix es durà a terme a dones de 25 a 65 anys, amb una periodicitat entre tres i cinc anys.

El Consell Interterritorial ha aprovat també que el pare o la mare que tinguin un fill ingressat a l'UCI pediàtrica i neonatal puguin estar amb la criatura les 24 hores del dia i la puguin acompanyar durant les proves mèdiques.
Anar al contingut