Santiago de Compostel·la

Almenys 80 morts i 31 adults i 4 nens en estat crític en l'accident d'un tren a Santiago

Un tren ha descarrilat a l'entrada de l'estació de Santiago de Compostel·la. L'excés de velocitat s'apunta com la principal causa d'un sinistre en què han bolcat tretze vagons, un dels quals ha volat per damunt d'un talús.

Hi ha 80 morts i 94 persones continuen hospitalitzades, quatre de les quals són nens. Hi ha 31 adults que es troben en estat crític.

RedaccióActualitzat
El 24 de juliol del 2013 serà recordat per sempre més com el dia de la tragèdia ferroviària a Galícia. Un tren Alvia de llarga distància que cobria la ruta Madrid-Ferrol ha descarrilat poc abans de les nou del vespre d'aquest dimecres molt a prop de l'estació de Santiago de Compostel·la, en el que és el primer accident a Espanya d'un tren considerat d'alta velocitat. L'accident ha causat 80 morts, 73 van morir en l'accident i 7 a l'hospital. En total, els serveis sanitaris han atès 178 persones segons l'últim balanç fet públic per la consellera de Sanitat de la Xunta, Rocío Mosquera. En aquests moments, continuen hospitalitzades 94 persones, 4 de les quals són nens. 31 adults es troben a la unitat de crítics. La resta, han rebut atenció i ja són a casa seva.

Mosquera ha afegit que, dins de la gravetat, "tot ha funcionat perfectament" i que "hi ha hagut moltíssima feina", però que la resposta del personal sanitari "ha estat fantàstica". També ha demanat als ciutadans que no vagin a donar més sang perquè els estocs en aquests moments són suficients.

Pel que fa a les xifres mortals, encara podria augmentar pel gran nombre de ferits crítics i perquè els equips de rescat encara treballen al lloc de l'accident buscant-hi víctimes. Al tren hi viatjaven 247 passatgers, i entre els supervivents hi ha els dos maquinistes, un dels quals ha avisat personalment que havia descarrilat.

El balanç a hores d'ara, segons fonts oficials, és el següent:
Víctimes mortals: 80
Ferits: 94 persones hospitalitzades; 32 adults i 4 nens estan crítics
Vagons bolcats: 13
Passatgers que hi viatjaven: uns 220
Un dels vagons ha quedat per sobre d'un altre i és el de més difícil accés.

En l'accident, que ha passat en un revolt pronunciat, han bolcat els tretze vagons del comboi i a tres s'hi ha calat foc. Al lloc dels fets s'hi han desplaçat nombrosos efectius sanitaris, de bombers i de la Policia Nacional, que s'han organitzat de seguida per dur a terme les tasques de rescat. El jutge s'ha desplaçat al lloc dels fets per procedir a la identificació i aixecament dels cadàvers.

La Xunta ha habilitat com a telèfons d'atenció a familiars de les víctimes el 900 444 222 i el 900 101 660. La policia ha posat a la seva disposició el 981 551 100, i Renfe el 900 101 660.
L'excés de velocitat, possible causa

El sinistre ha passat a la bifurcació d'A Grandeira, a poc més de tres quilòmetres de la capital gallega. Això és al viaducte d'Angrois, a l'AP-9. De moment no se saben les causes de l'accident, tot i que fonts de la investigació han apuntat a l'agència EFE que la hipòtesi amb què es treballa és la de l'excés de velocitat. De fet, una conversa del maquinista just abans de la tragèdia així  ho reflectiria.

La tragèdia ha colpit Galícia, que ja ha anunciat la suspensió de les celebracions de Sant Jaume

Aquest accident ferroviari de Galícia és el el pitjor a l'estat espanyol des del 1972.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut