Vallirana

Els veïns de Vallirana desallotjats per l'incendi tornen a casa

El foc ha quedat estabilitzat després de cremar 80 hectàrees de pi blanc i matoll, segons una nova estimació. Els 150 veïns desallotjats, que van témer el pitjor per la virulència incial de les flames, tornen a casa. 70 dotacions dels Bombers i 12 mitjans aeris continuen lluitant per apagar l'incendi.

RedaccióActualitzat
Els veïns de Vallirana, al Baix Llobregat, que havien estat desallotjats pel foc que es va declarar diumenge a la tarda han començat a tornar a casa a les deu del matí. Són unes 150 persones que aquesta nit han anat a casa de familiars o amics, si bé una vintena han hagut de passar la nit fora de casa i han dormit al pavelló municipal d'aquesta població del Baix Llobregat. Encara que en un primer moment els Bombers havien optat per confinar la població a casa seva, finalment es va donar l'ordre de desallotjament per a aquestes persones per l'evolució de les flames que eren a tocar de les urbanitzacions La Selva Negra Catalana i Vallirana Park.

El foc, que cremava sense control, ha quedat estabilitzat a quarts de vuit del matí. Finalment, la xifra d'hectàrees cremades s'ha rebaixat a 80. El foc ha cremat zona boscosa de pi blanc i matoll a Vallirana, principalment, i també a Cervelló i Torrelles de Llobregat.   

Fins a 12 mitjans aeris, entre helicòpters i avions, treballen per poder apagar el foc, que continua actiu. La pluja que ha caigut durant la nit ha ajudat en les tasques d'extinció. Ara, unes 70 dotacions dels Bombers treballen a la zona després que durant la nit s'han concentrat en un dels dos fronts, el que avançava cap a Torrelles de Llobregat.

El foc, que va començar ahir a les set de la tarda, hauria començat al fons del barranc de l'est de la urbanització de Can Bogunyà i hauria pujat llançant focus secundaris pel Serrat de Sant Silvestre en direcció a les urbanitzacions. La localització de les flames, en una zona de Vallirana envoltada d'urbanitzacions, ha complicat les feines d'extinció, ja que els Bombers han prioritzat el salvament de les persones. El centre de coordinació de l'incendi s'ha instal·lat al camp de futbol.

El director general de Prevenció i Extinció d'incendis, Ramon Parés, ha confirmat que no hi ha persones afectades ni cases cremades. Parés ha explicat que des dels Bombers hi ha hagut diverses ordres de confinament per evitar intoxicacions, tot i que algunes persones no n'han fet cas. L'Ajuntament ha habilitat el pavelló municipal per atendre les persones afectades.

També s'han desplaçat sobre el terreny tècnics d'Endesa, que han començat a avaluar les afectacions en la línia elèctrica. Segons un dels tècnics, Antonio Guillén "en principi no hi ha grans danys, només hem trobat un tram de 10 o 12 metres que està cremat". Guillen ha assegurat que un parell d'hores les persones que aquest matí estaven sense llum ja en tindrien.

De les causes del foc, encara no se'n sap res del cert, tot i que el cos d'agents rurals hi continua treballant.

A la zona afectada hi viuen entre 1.500 i 2.000 persones. Hi ha hagut escenes de nervis i tensió, perquè molts veïns han volgut accedir a casa seva i els Mossos no els han deixat passar.

Precisament, Vallirana és la població catalana que diumenge ha arribat a la temperatura més alta de tota la comunitat, amb 37 graus, superant el llindar de situació meteorològica de perill per temperatura elevada. Això passa el mateix dia que Protecció Civil ha activat per primera vegada a l'estiu la prealerta per alt risc d'incendis forestals a Catalunya.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut