Barcelona

Mas alerta que considerarà "insuficient" un objectiu de dèficit per sota de l'1,7%

El president avança que el govern es reunirà el 6 d'agost per decidir si fa nous pressupostos o manté la pròrroga fins a finals d'any. Mas traça la línia vermella en l'1,7% i carrega contra Sánchez-Camacho perquè un dèficit per sota d'aquesta xifra implicaria "retallades molt dures".

Victòria MiróActualitzat
Nous pressupostos.si o nous pressupostos.no. El temps d'incertesa sembla que arriba al final. Mas ha anunciat que el govern decidirà la primera setmana d'agost si fa nous pressupostos o si manté fins a finals d'any la pròrroga que va aprovar el 15 de maig i ha dit que "amb tota probabilitat" el 6 d'agost convocarà un consell executiu extraordinari per acordar, un cop es conegui la xifra de dèficit del ministre Montoro per a Catalunya, si hi haurà nous comptes o si s'acabarà l'any amb els pressupostos prorrogats.

La reunió es fixarà definitivament si demà, en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, es concreta l'objectiu de dèficit per a aquest any. "El 6 d'agost, enlloc d'estar de vacances, farem govern", ha dit Mas, abans d'explicar que es prendrà una decisió "en funció del que se'ns comuniqui, de si en les condicions en què se'ns comuniquen es poden fer pressupostos o no".

El president Mas ho ha dit en el transcurs de la presentació de la nova web sobre la transparència i poc després que la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, hagi explicat a l'entrevista del 3/24 que demanarà al ministre Montoro un objectiu de dèficit per a Catalunya d'entre l'1,5 i el 1,7%.

Càrrega contra Sánchez-Camacho

En aquest sentit, Mas ha avançat que considera "insuficient" un dèficit que se situï entre l'1,5 i l'1,7% perquè "significaria més retallades". El president ha admès que ja saben que no arribaran al seu objectiu (que el govern espanyol els permetés fer un terç del dèficit total de l'Estat), però ha indicat que després d'haver fet moltes retallades i d'haver complert en aquest sentit, "un cop s'ha tocat os no es pot anar gaire més enllà". El cap de l'executiu ha afegit que "retallades n'hi haurà d'haver, segur", però ha insistit en la idea que "estem tocant os" i que el que no faran és posar en perill l'esquema bàsic de les polítiques públiques i de l'estat del benestar.

Mas ha indicat que el sorprèn molt que Sánchez-Camacho, sent una política catalana, demani a Madrid un sostre de l'1,5 o l'1,7% ja que això comportaria retallades "molt més dures" que si hi ha un dèficit de l'1,8, de l'1,9 o del 2%. I ha insistit que ara el que tocaria és que totes les forces polítiques catalanes "estiguessin al costat del govern del seu país, perquè en benefici de la població de Catalunya, l'objectiu de dèficit fos el més gran possible".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut