Barcelona

Mas repta l'oposició a presentar una moció de censura "si volen que plegui" pel "cas Palau"

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha començat la seva compareixença a la comissió d'Afers Institucionals del Parlament per l'anomenat "cas Palau", recordant que tant el seu partit com el govern fa 4 anys que donen explicacions i que, a més de fer-ho, com és de rigor en un sistema democràtic, també han pres decisions. I ha assegurat que "Si d'aquest procés se'n derivessin responsabilitats, es tornaria fins a l'últim cèntim d'euro" i repta l'oposició a presentar una moció de censura "si volen que plegui" per aquest cas.

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha començat la seva compareixença a la comissió d'Afers Institucionals del Parlament per l'anomenat "cas Palau", recordant que tant el seu partit com el govern fa 4 anys que donen explicacions i que, a més de fer-ho, com és de rigor en un sistema democràtic, també han pres decisions.
 
Abans que res, ha volgut recordar que en aquest moment, després de 4 anys d'instrucció, el procés està en el punt de començar el judici de  l'anomenat "cas Palau".
 
Mas s'ha preguntat si "s'han donat explicacions en aquests 4 anys". I ha dit que la resposta és que se n'han donat moltes i ha recordat que el Parlament al juny i al juliol del 2010, va organitzar una comissió d'investigació d'aquest cas. I també que, aleshores, ell era el cap de l'oposició. CDC va exposar per escrit que "tots estàvem disposats a comparèixer" però "la majoria d'aquell moment, que no era de CiU, va decidir que jo no comparegués. Curiós, però va ser així", ha dit. El fet que no comparegués no vol dir, ha dit, que no ho fes molta gent de CDC i molta gent dels governs de Jordi Pujol..
 
Després, Mas ha passat a fer un repàs de tots els membres dels seus governs que han comparegut davant de diferents comissions parlamentàries. Mas també ha recordat haver respost moltes vegades a preguntes dels grups parlamentaris sobre aquest cas en les sessions de control. I que també des de CDC s'han donat moltes explicacions. I ha acabat retòricament amb un "S'han donat explicacions, sí o no? S'han donat."
 
De tota manera. el president ha volgut deixar clar que "a més de donar explicacions s'han pres decisions". En una democràcia és bàsic donar explicacions, però també s'han de prendre decisions, ha dit. I ha enumerat que, per exemple, com a secretari general de CDC, quan va conèixer els diferents convenis amb el Palau de la Música, començats el 1999 quan encara no era secretari general de CDC, i es va començar a dir que potser no eren els més correctes, va decidir que es tornessin tots els diners encara que fossin legals, i encara que el govern tripartit els conegués, ja que, segons ha assegurat, "vaig entendre que no era només un problema de legalitat, sinó també de bones pràctiques".
 
També ha recordat que una altra decisió que es va prendre va ser la de l'extresorer de Convergència Democràtica de Catalunya, Daniel Osàcar, que va dimitir per poder organitzar millor la seva defensa i, tot i que per un cas diferent, ha esmentat les renúncies d'Oriol Pujol als seus càrrecs institucionals i de partit, pel cas ITV, "tot i estar segur que es demostrarà que no té cap implicació en el cas".
 
Molt contundent, el president ha assegurat que "ningú pot dir que no es prenen decisions i que no es donen explicacions".
 
Però, a més de prendre decisions i de donar explicacions, l'actual govern de la Generalitat està fent coses per intentar que al nostre país hi hagi més transparència, ha explicat Mas que ha afegit que s'ha creat un òrgan independent que vigila les concessions de contractació pública i afirma que, davant l'alarma sobre corrupció, va impulsar dues cimeres d'on van sortir una cinquantena de mesures contra aquestes pràctiques.
En la mateixa línia Mas defensa la importància de la posada en marxa del portal de la transparència i assegura que hi ha transparència en la concessió d'obres públiques i fa una petició: "Mirin si les obres del cas que ara ens ocupa es van adjudicar incorrectament."

Mas ha assegurat que "ningú podrà dir que CDC no ha estat investigat a fons" ja que "la Fiscalia es va passar mesos investigant CDC i va arribar a la conclusió que no hi havia res. Tampoc en l'auditoria que va fer el govern Maragall sobre els anys de govern Pujol". El president ha volgut destacar que no hi ha cap membre del govern imputat pel "cas Palau". Mas ha afegit que "ara hem de respectar dos principis: igualtat de tracte de les parts (acusacions i defensa) i el principi de la presumpció d'innocència"
 
"Els que acusen han de demostrar la culpabilitat dels processats", ha assegurat i ha vaticinat que "ara ve la part de la veritat".
 
Mas ha acabat la seva intervenció inicial dient que "si d'aquest procés se'n derivessin altres responsabilitats, es tornarà fins a l'últim cèntim d'euro" i ha assegurat que està convençut "que això no passarà".

En la seva segona intervenció, Mas ha instat els grups de l'oposició a "presentar una moció de censura" contra ell "i guanyar-la" si creuen que ha de dimitir pel cas Palau. El president ha volgut neutralitzar així les crítiques dels partits i les exigències perquè assumeixi responsabilitats polítiques. Ha reiterat que actualment "no hi ha cap membre del govern ni de la direcció de CDC" imputat per aquest assumpte i, per això, ha dit que no pot assumir "més responsabilitats polítiques".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut