Madrid

Rajoy sobre Bárcenas: "Em vaig equivocar en mantenir la confiança en algú que ara sabem que no la mereixia"

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, assegura que es va equivocar en mantenir la confiança en l'extresorer del PP Luis Bárcenas. Ho ha assegurat en la seva compareixença parlamentària, que ha justificat per evitar que la situació perjudiqui la situació política espanyola. "Em va enganyar? Sí. Ho tenia molt fàcil. Jo no condemno ningú de manera preventiva", ha afegit. Tot i les diverses peticions de l'oposició, en el torn de rèplica Rajoy ha deixat clar que ni dimitirà ni convocarà eleccions.

RedaccióActualitzat
La sessió que ha de servir perquè el president espanyol doni explicacions pel "cas Bárcenas" ha començat amb un minut de silenci en record de les víctimes del tràgic accident de tren de Galícia. També Mariano Rajoy ha començat la seva intervenció amb un record per als afectats per la tragèdia. A continuació ha entrat en matèria. Rajoy ha assegurat que compareix no forçat per l'amenaça d'una moció de censura, sinó perquè la imatge d'Espanya no s'erosioni més i per evitar mals majors que afectin l'objectiu de recuperació econòmica.

Ha afegit que ho fa perquè vol, perquè ningú l'hi pot obligar, i que no aprofitarà per parlar de la corrupció dels altres, sinó de la pròpia. Dit això, Rajoy ha començat la seva explicació donant dades sobre l'economia espanyola que avalarien les polítiques del seu executiu per sortir de la crisi.

I després, gairebé per sorpresa, s'ha referit directament al "cas Bárcenas" i ha pronunciat un nom que feia molt temps que no li sentíem:"Em vaig equivocar. Em vaig equivocar en mantenir la confiança en algú que ara sabem que no la mereixia"; unes paraules que han anat acompanyades per un aplaudiment d'una part de l'hemicicle. Segons el president espanyol, al començament hi havia arguments per creure's la versió d'"aquella persona", i no va ser l'únic que hi va caure.

Rajoy ha explicat que li va retirar la confiança a Bárcenas quan es va confirmar l'existència de comptes a Suïssa a nom seu. "Vaig cometre l'error de creure'm un fals innocent, però no el delicte d'encobrir un fals culpable", ha dit. "Em va enganyar? Sí. Ho tenia molt fàcil. Jo no condemno ningú de manera preventiva", ha afegit. A partir d'aquí, però, Rajoy ho justifica tot com una estratègia de defensa de l'imputat, i ha recordat que com a tal no està obligat a dir la veritat.

"Són falses les seves acusacions, són falses les seves mitges veritats", ha afirmat, i ha continuat: "Ni al PP s'ha portat una doble comptabilitat ni s'ha comès cap delicte", sí que ha admès, però, que s'han pagat "remuneracions complementàries a raó del càrrec, i bestretes per despeses inherents al càrrec". "Com a tot arreu", ha dit, "És de justícia", ha reblat, i ha explicat que sempre ha estat de manera legal i que les seves declaracions de la renda són públiques.

Respecte als "papers", el cap de l'executiu espanyol els ha qualificat de "col·lecció ingent de falsedats que la justícia demostrarà amb el temps" i ha demanat que es deixi treballar els estaments judicials. "Això és una cambra parlamentària, no un tribunal", ha dit, "però n'hi ha que la volen convertir en una gran comissaria, i això és un disbarat". Rajoy ha dit que s'esperarà, per tant, que la justícia acabi d'actuar, i que confia que ni a ell ni al partit se li podrà atribuir cap activitat il·lícita

Retrets polítics

Ha estat en aquest punt que el president espanyol ha encetat els retrets a l'oposició pel fet que es posi el focus en el finançament del partit popular. Li ha criticat a Rubalcaba que faci servir el recurs de la moció de censura "com una amenaça i menyspreant els riscos que fa córrer al país". "No té sentit convertir-los en una arma de pressió", i ha dit que si el PP hagués fet el mateix "hauríem tingut més mocions de censura que sessions de control". "Per què sembra incertesa dins i fora d'Espanya?", li ha tornar a retreure al cap de l'oposició, a qui ha acusat d'actuar per "interessos partidistes" i amb "lleugeresa" i sense "sentit de la responsabilitat".

"Vostè viu bastant més pendent d'ell [en referència a Bárcenas] que jo", ha dit Rajoy, i li ha llançat un advertiment: "Si invertim la càrrega de la prova, hem de demostra la innocència com en els pitjors temps del feixisme i de l'estalinisme", i que "poden ser corruptes les persones, però no les ideologies, excepte les totalitàries".

També ha reiterat que "l'estat de dret no admet xantatges" i que no hi ha ni hi ha hagut cap interferència o pressió en cap dels àmbits que intervenen en el cas. També ha apel·lat al sentit de responsabilitat que li imposa el càrrec i ha assegurat que l'agenda reformista del govern espanyol no s'alterarà: "Els dos valors més importants d'Espanya ara són el seu programa de reformes i la seva estabilitat. No permetré que cap dels dos pateixi danys", ha conclòs el president espanyol.

"Ni dimitiré no convocaré eleccions"

"Tinc la sensació que el que se'm demana no és que doni explicacions, perquè ja tenen la seva pròpia versió", ha assegurat el president del govern en el torn de rèplica, un torn que ha començat deixant clar que no té cap mena d'intenció de dimitir no de convocar eleccions, malgrat que aquesta ha estat una petició que s'ha sentit repetidament durant la sessió. "La pobresa dels seus arguments i la força de les meves raons fan que ni tan sols consideri aquesta possibilitat", s'ha justificat Rajoy.

"No em declararé culpable perquè no en sóc; perquè no tinc cap constància que el meu partit s'hagi finançat de manera il·legal", ha afegit i, dirigint-se a Rubalcaba ha retret: "El seu sí, i ho han dit els tribunals." "Tot i que no sóc un compendi de virtuts, com vostè, senyor Rubalcaba, sóc una persona recta i honrada", ha assegurat, una afirmació que ha estat seguida d'aplaudiments.

Respecte a la seva relació amb Bárcenas, Rajoy ha assegurat que va triar l'opció més difícil, que era mantenir-li la confiança. També ha explicat que els comptes que portava Bárcenas passaven l'auditoria cada any, i en vista dels retrets que se sentien a l'hemicicle ha recordat al PSOE que "vostès van contractar a qui van contractar com a cap de la Guàrdia Civil", en referència a Luis Rondán. Rajoy ha tornat a admetre el seu error, però ha reiterat que la seva principal preocupació és la lluita contra la crisi i contra la corrupció.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut