Sant Joan Despí

L'objectiu de Mas-Colell és no gastar menys el 2014 que el 2013 malgrat el nou escenari

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha dit a l'entrevista al 3/24 que després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d'ahir, aquest any 2.013 està dat i beneït. Mas Colell ha indicat que dimarts hi haurà un pla definit al respecte que presentarà al Consell de Govern de la Generalitat. El conseller d'Economia ha indicat que són inassumibles les previsions de retallades d'ingressos que, seguint el model de finançament, tindrà la Generalitat per l'any que ve, afegint a això el fet que el dèficit haurà de passar de l'1,58 per cent a només l'1 per cent del PIB.

RedaccióActualitzat
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell ha assegurat a "l'Entrevista de l'Estiu" del canal 3/24 que avui, 1 d'agost, comença una campanya per generar ingressos per evitar haver de retallar més el 2014, o sigui, "que el 2014 es gasti el mateix que el 2013 però no menys", tot i les mesures que ahir es van imposar durant el Consell de Política Econòmica i Fiscal.

L'asfíxia financera de Catalunya pot ser encara més forta de cara a l'any que ve, perquè el ministre Montoro ha fixat un sostre de dèficit de l'1% per a tothom. I el conseller Mas-Colell diu que les retallades que hauria de fer la Generalitat l'any que ve, el 2014, per complir amb l'objectiu de dèficit de l'1% són inassumibles.

Després d'assegurar que "ahir va acabar la partida del 2013, que ja està dat i beneit", el conseller explica que ara toca començar la partida del 2014 i reitera que dimarts que ve el govern decidirà si presenta el pressupost pel 2013 una vegada conegut el sostre de dèficit del 2013. Durant tota aquesta setmana treballarem molt, ha assegurat Mas-Colell, examinarem les dades, parlarem amb altres formacions polítiques i "dimarts tindrem un pla definit, que encara no el tenim".

De tota manera, Mas-Colell ha volgut destacar que "la notícia important d'ahir és que s'ha acabat l'asimetria" i que el nivell de dèficit assignat a totes les comunitats autònomes és de l'1%. La part dels impostos dels catalans que arribaran a la Generalitat el 2014, serà com a mínim de 500 milions menys que el que s'ha ingressat el 2013, però aquests 500 milions de menys poden arribar a ser-ne 1.000. Això obliga a fer molts jocs de mans i Mas-Colell ja vaticina que "ara ens passarem mesos picant pedra per aconseguir un 2014 viable".

Ens enfrontem a un panorama del 2014, en què d'una banda ens diuen que el dèficit ha de passar de l'1,6 a l'1%, això vol dir 1.200 milions d'ajust com a mínim i a més a més tenim 500 milions menys d'ingressos. Resumint, Mas-Colell ha dit que amb 1.700 milions menys, "això és inassumible pel 2014".

Per tant, la Generalitat comença, a dia d'avui, una campanya per generar ingressos basada en reclamar a Madrid allò que deuen per diferents conceptes i per dues vies. La primera, ha dit, és reclamar a l'estat els nostres drets pel que fa als ingressos per dues vessants: Una és via de l'Addicional tercera de l'Estatut. Per aquest concepte, "ja se'ns deuen molts diners. Això ja són quasi 2.000 milions". L'altre és que "amb la dinàmica del sistema de finançament, el 2014 hi hauria d'haver un nou sistema de finançament, que, segons el conseller el govern espanyol està retardant i supeditant a un informe dels experts per al març del 2014. "Però nosaltres hem de reclamar que el nou sistema es faci el 2014, que tingui efectes d'aplicació retroactiva a 1 de gener del 2014", ha dit i ha afegit que "tindrem molt a dir pel que fa a la recuperació d'ingressos".

A més de la batalla en la negociació amb l'estat, Mas-Colell diu que és conscient que s'hauran de generar mesures "one off", mesures que només es poden aplicar una vegada. "Hem de mantenir, continuar i desenvolupar una política imaginativa de recursos interns", ha assegurat

Una altra opció, que seria l'endeutament català, no és possible. Mas-Colell ha explicat que "l'alternativa d'endeutar-nos pel nostre compte no existeix, estem molt condicionats pel 'Tesoro' espanyol fins que no canviem el nostre model de vida."
Mas-Colell ha assegurat que la despesa de la Generalitat ha de seguir baixant i que les retallades dependran del que acabem gastant. "Aquest any 2013 estem gastant menys que l'any passat, tothom ho nota" i ha afegit que "l'any 2014 no podem gastar menys que aquest 2013, tret que apliquéssim mesures d'estalvi com a ingrés. El propòsit per al 2014 ha de ser gastar el mateix, no podem gastar més, però hem de gastar el mateix que el 2013. Sisplau, no m'agafi això amb un euro més o un menys, és la filosofia. Per complir aquest objectiu haurem de generar ingressos addicionals de més de 1.000 milions".

"La vida és una mica complicada", ha acabat dient, "i els grans titulars, de vegades són difícils de concretar." per tant, ha insistit, malgrat que se li hagi demanat per activa i per passiva, "no li puc concretar cap xifra".
 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut