Pantà de Sant Antoni, el 18 de juliol. Autor: Jordi Peró
Pantà de Sant Antoni, el 18 de juliol. Autor: Jordi Peró

El juliol més plujós des de 1987 al Pirineu i Prepirineu Occidental

El mes de juliol ha sigut molt plujós a bona part del país. Segons l'informe del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el més plujós des de l'any 1987 al Pirineu i al Prepirineu Occidental.

Alberto AlcántaraActualitzat
El mes de juliol ha sigut molt plujós a bona part del país. Segons l'informe del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el més plujós des de l'any 1987 al Pirineu i al Prepirineu Occidental.  La depressió Central, l'altiplà Central i punts del Gironès i el Baix Empordà també han assolit registres molt importants.  Les fortes i continuades tempestes del tram central del mes ha estat les responsables de la distribució irregular de la precipitació. El contrast el marquen les terres de l'Ebre, amb un temps molt sec.

De l'1 al 9 de juliol, el temps va ser molt tranquil, tret d'alguns ruixats puntuals els dies 1 i 8. Però a partir del dia 10, la situació es va complicar de valent, amb una dinàmica diària de ruixats i tempestes de tarda fins el dia 23. La calor i la situació inestable a les capes altes de l'atmosfera van ser els dos elements que es van combinar al llarg d'aquest llarg episodi de temps insegur, de pluges localment torrencials, acompanyades de pedra i calamarsa.

Destaquen les intensitats de precipitació mesurades el 10 de juliol a l'Os de Balaguer, on van caure 55 mm en només 30 minuts, 27 mm d'ells en només 10 minuts. El dia 13, van caure precipitacions amb intensitat torrencial (superiors als 40 mm en 30 minuts) a les estacions de Lleida-Bordeta i a Lladurs. El dia 19, les pluges i les pedregades van fer mal a Torroella de Montgrí o l'Estartit, amb intensitats de 35 mm en 30 minuts i pedres de 3 cm de diàmetre.

Els registres més abundants acumulats durant tot el mes s'han donat a Guardiola de Berguedà (265 mm), Montesquiu (246 mm) i Gisclareny (222). Al Pirineu, destaca el Pont de Suert, amb 180 mm.
 
El balanç del SMC també destaca que el juliol de 2012 va ser més plujós que el d'enguany a la depressió Central, les terres de l'Ebre i el litoral central i sud, mentre que el de 2011 ho va ser al quadrant nord-est.
Anar al contingut