Madrid

Margallo adverteix a Gibraltar que "s'ha acabat l'esbarjo" i posa sobre la taula mesures fiscals, antifrau i ambientals

Augmenta la tensió diplomàtica entre Espanya i el Regne Unit a causa del Penyal. El ministre d'Afers Exteriors desplega un pla de mà dura que preveu mesures fiscals, antifrau i ambientals com a resposta a l'escullera de formigó que bloqueja l'entrada a Gibraltar. Els pescadors espanyols consideren que és un intent per impedir que hi feinegin.

RedaccióActualitzat
Les relacions diplomàtiques entre Espanya i el Regne Unit s'han tornat a enrarir a causa de Gibraltar. L'actual estira i arronsa té l'origen en el bloqueig amb formigó de l'entrada al Penyal, que ha sublevat els espanyols. La resposta, un augment dels controls d'entrada i sortida que provoquen cues quilomètriques. Sembla, però, que el govern espanyol no es quedarà aquí. Promet mà dura amb Gibraltar.

L'augment dels controls policials per entrar o sortir del Penyal provoquen cues d'entre 3 i 4 hores en plena "operació Pas de l'Estret" i han motivat les crítiques del Regne Unit, que considera que es podria estar vulnerant el dret a la lliure circulació de persones. El govern espanyol no només defensa els controls, al·legant que són propis d'aquesta època de l'any, sinó que assegura que n'hi haurà més.

El ministre d'Assumptes Exteriors, José Manuel García-Margallo, s'escuda en Europa i en el fet que Gibraltar no és territori Schengen per assegurar que tenen l'obligació de controlar estrictament el contraband, el blanqueig de diners i el tràfic il·lícit.

Per pal·liar les congestions que es formen, García-Margallo no descarta cobrar 50 euros per entrar i sortir. Aquesta mesura formaria part d'un pla de mà dura amb què Espanya vol pressionar el Penyal. I és que, segons García-Margallo en una entrevista a l'"ABC", "s'ha acabat l'esbarjo de l'època Moratinos".

Mesures fiscals, antifrau i ambientals

Més enllà de la taxa de congestió, el ministre ha desgranat algunes de les altres iniciatives que podrien adoptar. Parla, per exemple, de controlar irregularitats fiscals i cita els més de 6.000 gibraltarenys amb propietats i residència a Espanya però domicili fiscal a Gibraltar.

El govern espanyol modificarà, segons Margallo, la llei del Joc, perquè aquells que vulguin operar a Espanya hagin d'utilitzar servidors espanyols i així es puguin cobrar els impostos aquí. També s'estaria estudiant tancar l'espai aeri i restringir una part dels vols.

En el rerefons de tot plegat hi ha la tensió viscuda els últims dies després que el govern de Gibraltar va llançar al mar una setantena de blocs de formigó per fer-hi, segons les autoritats del Penyal, una escullera per protegir la biodiversitat. Els pescadors espanyols, però, consideren que és un intent per impedir que hi feinegin.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut