Istanbul

Condemnat a cadena perpètua l'excap de l'estat major turc per haver "conspirat per enderrocar" el govern d'Erdogan

Enmig de fortes mesures de seguretat i amb centenars de persones protestant a l'exterior, la justícia turca ha desgranat aquest dilluns el veredicte de la trama "Ergenekon", que jutja periodistes, polítics, acadèmics i militars que presumptament van conspirar contra el govern islamista moderat de Recep Tayyip Erdogan.

RedaccióActualitzat
Enmig de fortes mesures de seguretat i amb centenars de persones protestant a l'exterior, la justícia turca ha desgranat aquest dilluns el veredicte de l'anomenada trama "Ergenekon", que jutja periodistes, polítics, acadèmics i militars que presumptament van conspirar contra el govern islamista moderat de Recep Tayyip Erdogan.

El tribunal ha condemnat a cadena perpètua al principal inculpat, Ilker Basbug, excap de l'estat major acusat de "conspirar per enderrocar el govern". Catorze persones més, a banda de Basbug, han rebut sentències de cadena perpètua, entre els quals hi ha cinc generals retirats. Un centenar d'acusats han estat condemnats a penes d'entre 2 i 49 anys de presó per participar en aquesta trama colpista.

El judici, que va començar l'any 2008, ha dividit la societat turca i ha evidenciat les tensions entre el govern d'Erdogan i els secularistes. L'oposició laica i alguns grups d'activistes pro drets humans consideren que el judici està polititzat i que oculta el desig de les Forces Armades de purgar aquells que discrepen de l'executiu d'Erdogan.

Als afores de la presó d'alta seguretat de Silivri, on s'ha llegit el veredicte, la policia ha utilitzat gasos lacrimògens contra centenars de manifestants que protestaven per la decisió judicial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut