Bitllets d'euro de diferents valors.
Imatge d'arxiu de bitllets d'euro.
Barcelona

L'economia catalana frena la caiguda, però continua sense créixer

Després de sis mesos de xifres negatives, al segon trimestre del 2013 el PIB s'ha mantingut estable en termes intertrimestrals. La indústria i el turisme explicarien aquesta tímida millora. Tot i això, la variació interanual de l'evolució del PIB és del -1,3%.

RedaccióActualitzat
L'economia catalana ha aconseguit frenar la caiguda del PIB, però el creixement encara es fa esperar. Segons dades avançades de l'Idescat i del Departament d'Economia, després de sis mesos de xifres negatives, al segon trimestre del 2013 la variació intertrimestral ha estat del 0%. El PIB no creix, però tampoc no recula.

Si es comparen aquests tres trimestres, les dades indiquen una millora, però cal anar amb compte perquè la variació interanual és del -1,3%. La indústria és la que tira del carro d'aquestes tímides millores gràcies a les exportacions i la contenció de la caiguda de la demanda interna. També el turisme. Durant la primera meitat de l'any, l'arribada de turistes estrangers ha augmentat un 5,7% i la seva despesa un 10,3%. Per contra el turisme domèstic i procedent de la resta de l'estat ha baixat.

Pel que fa als sectors amb més problemes, el de la construcció continua la pèrdua d'activitat iniciada el 2008, tot i que una mica més moderada. Pel que fa al mercat immobiliari, el preu dels immobles nous acumula una rebaixa del 40% des de principis del 2008.

El sector serveis continua registrant valors negatius a causa de la forta caiguda de la despesa en el consum de les llars i com a conseqüència de la consolidació fiscal, que fa retrocedir la despesa de les administracions públiques.
Anar al contingut