Protesta de treballadors públics en contra de la retallada de la paga extra.
CCOO ha exigit als rectors i a les gerències de les universitats que acatin la sentència.
Barcelona

El TSJC reconeix el dret a la paga extra dels treballadors de les universitats públiques

En una sentència, el TSJC estima parcialment el conflicte col·lectiu interposat per la UGT i CCOO de Catalunya contra les set universitats públiques catalanes, en referència a la retallada de la paga extra de Nadal de l'any passat. El TSJC insta ara els centres a abonar la part proporcional meritada fins al 15 de juliol del 2012.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reconegut el dret a rebre la part proporcional de la paga extraordinària de desembre de 2012 del personal d'administració i serveis (PAS) de les universitats públiques catalanes. En una sentència, el TSJC estima parcialment el conflicte col·lectiu interposat per UGT i CC.OO. de Catalunya contra les set universitats públiques catalanes (UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UDL i URV), en referència a la retallada de la paga extra de Nadal de l'any passat.

D'aquesta manera, les universitats hauran d'abonar la part proporcional de la paga extra al personal PAS, que representa prop de 5.000 persones a les set universitats, l'acumulada fins al 15 de juliol, perquè considera que no es pot treure amb efectes retroactius. Tanmateix, el TSJC no aclareix si aquest pagament també s'ha d'efectuar al personal docent i investigador.

La retallada d'aquesta paga extra s'emmarca en les "mesures excepcionals" de reducció de la despesa de personal que va adoptar el govern de la Generalitat, que en les universitats públiques es van concretar amb una rebaixa de sou del 5%, efectuada a través de la paga exta.

La sala social del TSJC remarca que la referència normativa del decret de supressió acordat per les universitats a les "retribucions totals anuals" vincula a les retribucions no meritades i no a la part proporcional ja causada i, per tant, ja incorporada al patrimoni del treballador i pendent únicament de liquidació. El tribunal insta ara els centres a abonar la part proporcional meritada a 15 de juliol de 2012, per la qual cosa accepta parcialment la petició dels sindicats, que en reclamaven la totalitat.

La qüestió de les pagues extres també està pendent de resoldre's al Tribunal Constitucional, després que l'hi plantegés l'Audiència Nacional.
Anar al contingut