Ullastret

Una exposició a Ullastret destaca el paper rellevant de la dona en la societat ibera

Una exposició a la seu d'Ullastret, al Baix Empordà, del Museu d'Arqueologia de Catalunya fa evident el paper rellevant que tenia la dona en la societat del poble iber, 500 anys abans de Crist. La mostra s'inaugura aquest divendres i es podrà visitar només fins al 15 de setembre.

RedaccióActualitzat
El Museu d'Arqueologia de Catalunya d'Ullastret inaugura aquest divendres una mostra itinerant, anomenada "Mirades a la dona ibèrica", que, segons el director del museu d'Ullastret, Gabriel de Prado, trenca tòpics i ofereix una visió completa de la vida en aquesta època des del punt de vista femení, a través d'objectes quotidians i rituals dels seus poblats en tot el llevant del Mediterrani.

L'exposició destaca el paper rellevant de les dones en la societat ibera, tant en l'àmbit privat com públic, confirmada per textos d'autors clàssics com Estrabó, Sal·lusti, Polibi o Titus Livi i representacions femenines com les de la Dama d'Elx o la Dama de Baza, que també ratifiquen aquest rol, al costat de la informació que proporciona la investigació arqueològica.

L'exposició ofereix una visió completa de la vida d'aquestes dones, entre els segles VI i II abans de Crist, abans de l'arribada dels romans, mitjançant 70 objectes quotidians i rituals procedents de diversos museus. Els objectes, la majoria petits, tenen un elevat valor científic i, en ocasions, estètic, que ajuden a interpretar la vida d'aquestes dones.

La mostra se centra en tres aspectes concrets: l'espai en què es desenvolupava la vida, les ocupacions diàries i l'admiració per l'àmbit femení. Aquelles dones passaven la vida en els poblats, ocupades tot el dia en tasques associades tradicionalment al seu univers, com la maternitat o els treballs domèstics. La casa era el lloc on desenvolupaven tota l'activitat i, al seu interior, hi ha la llar, el forn domèstic, la zona per moldre gra, la destinada a tasques tèxtils i el magatzem. Les dones de classe més humil també s'incorporaven als treballs al camp, on contribuïen a l'agricultura de les seves societats.

Però les dones també participaven en altres esferes i formaven part essencial de les grans cerimònies, tocaven instruments musicals, ballaven i cultivaven el seu físic.

La preocupació per la bellesa va ocupar un lloc important en les seves vides, com demostren els sepulcres en què s'han trobat objectes que en el seu moment van contenir cosmètics o perfums. La dona ibera era poderosa, anava al mercat a proveir-se de queviures, però també per adquirir teles amb què vestir-se i ornaments que, de vegades, venien de terres llunyanes.

Les estàtues originals de les dames d'Elx i Baza no són en aquesta exposició, però sí noves mirades sobre el seu simbolisme, així com rèpliques seccionades per analitzar-ne l'interior i un holograma analògic en tres dimensions.

L'exposició, en què destaca un estri per extreure llet materna i alletar nadons, estarà oberta fins al 15 de setembre i el preu de l'entrada està inclòs en el d'accés al Museu d'Ullastret.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut