Madrid

Arenas i Cascos neguen haver cobrat sobresous i l'existència d'una comptabilitat B al PP

Els dos exsecretaris generals del PP han desmentit davant del jutge Ruz l'existència d'una comptabilitat B al PP, però han reconegut certa falta de control en la gestió de les donacions. Aquest dimecres serà el torn de la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal.

RedaccióActualitzat
El senador i exsecretari general del PP Javier Arenas ha tancat els interrogatoris que aquest dimarts ha fet el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, instructor de la causa sobre la presumpta comptabilitat B del Partit Popular. Arenas ha agafat el relleu al líder de Foro Asturias i també exsecretari general dels populars, Francisco Álvarez-Cascos, que també ha acudit a l'Audiència Nacional.

Tots dos han negat haver rebut sobresous i han assegurat que sempre han declarat a Hisenda els diners procedents del partit. També han rebutjat l'existència d'una comptabilitat en negre. Han reconegut, però certa falta de control en la gestió de les donacions quan eren secretaris, perquè això depenia de la tresoreria.

En la seva declaració del 15 de juliol, Luis Bárcenas va afirmar que Javier Arenas va demanar-li personalment el 2010 que entregués 4.900 euros a Mariano Rajoy. Els diners haurien sobrat de la liquidació de la caixa on es dipositaven les donacions que rebia el partit. Arenas ho ha negat davant del jutge. L'extresorer també va assegurar que Arenas va assistir a una reunió amb Rajoy, on es va tancar un acord després que deixés el càrrec al 2009. Arenas ho ha ratificat i ha reconegut que se li va permetre a Bárcenas tenir despatx a la seu del PP i un cotxe amb conductor, però en cap cas es va parlar de retribucions. Això contradiu la versió de Bárcenas, que va afirmar que Rajoy li va prometre que cobraria el sou "sine die". 

L'extresorer del PP va assenyalar també Francisco Álvarez-Cascos i va assegurar que va cobrar 10.000 euros mensuals entre 1994 i 1996 per "compensar les despeses ocasionades per la dedicació al partit". Aquest no era l'únic salari d'Álvarez-Cascos, que rebia llavors 4.000 euros al mes com a diputat. El jutge li ha permès no respondre a aquestes acusacions, perquè això podria implicar la vulneració de la Llei d'Incompatibilitats i, per tant, una incriminació.

Ruz ha escoltat també aquest dimarts el caixer del PP, Antonio Ortiz, i Cristóbal Páez, que va substituir Luis Bárcenas a la secretaria del PP. Páez ha admès haver rebut dos pagaments en B per valor de 12.000 euros a l'abril del 2007 i el juny del 2008. Les dues transaccions figuren en els papers de Bárcenas de la suposada "caixa B" del PP.

Les compareixences continuaran aquest dimecres amb la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal. Ruz podria demanar-li explicacions sobre el rebut aportat per Bárcenas per un presumpte cobrament el 2007 del PP de Castella-la Manxa d'una comissió de 200.000 euros. A canvi, s'hauria adjudicat un contracte municipal a l'Ajuntament de Toledo, quan ella era la presidenta del partit a la regió. Fonts jurídiques han assegurat que, en aquest punt, el jutge Ruz podria advertir a De Cospedal --que acudirà sense advocat i amb l'obligació de dir la veritat-- que seria millor no respondre a la pregunta, davant de la possibilitat que aquesta qüestió pugui perjudicar-la.

La direcció del PP i el mateix president del govern espanyol en una compareixença al Senat han negat en tot moment les acusacions de Bárcenas.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut