Barcelona

Una investigació revela que els trastorns psiquiàtrics més comuns comparteixen factors de risc genètics

El treball ha demostrat per primera vegada la càrrega genètica associada a l'esquizofrènia, el trastorn bipolar, la depressió major, el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) i l'autisme. Els resultats permetran avançar en futurs tractaments.

RedaccióActualitzat
Un estudi internacional amb participació catalana ha demostrat per primera vegada la càrrega genètica associada a cinc dels trastorns psiquiàtrics més comuns i amb més impacte personal i social. L'esquizofrènia, el trastorn bipolar, l'autisme, la depressió major i el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) comparteixen variacions genètiques, segons conclou la investigació, que aquest diumenge publica la revista "Nature Genetics".

L'estudi ha determinat que alguns d'aquests trastorns --responsables d'un terç de les discapacitats a tot el món-- comparteixen la mateixa càrrega genètica, o factors de risc genètics comuns. Això explica per què alguns pacients desenvolupen alhora més d'una d'aquestes patologies.

El següent pas, per tant, serà investigar les altres alteracions genètiques que intervenen en aquests trastorns. De moment, però, amb l'estudi fet poden avançar per crear futurs tractaments per als pacients. En aquest sentit, el coordinador espanyol de l'estudi, Josep Antoni Ramos-Quiroga, ha assegurat que podrien establir el risc de tenir un trastorn quan ja se'n té un altre i, a partir d'aquesta informació, posar en marxa mesures preventives.

Aquest és l'estudi genètic més gran publicat mai de patologies psiquiàtriques. Hi han participat més de 300 investigadors de 250 institucions de tot el món, entre les quals l'Hospital de la Vall d'Hebron, que coordinava el grup espanyol i que ha fet servir dades d'un projecte finançat per La Marató de TV3 del 2008. Per fer-lo, han utilitzat una àmplia mostra de 75.000 pacients.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut