Rio de Janeiro

El periodista de "The Guardian" que va destapar el "cas Snowden" promet represàlies després de la detenció de la seva parella

El periodista de "The Guardian" que va destapar el "cas Snowden" promet represàlies després de la detenció de la seva parella, el brasiler David Miranda, a Heathwrow, i assegura que té "molts documents sobre el sistema d'espionatge d'Anglaterra". "Crec que es penediran del que van fer", afegeix.

RedaccióActualitzat
El periodista de "The Guardian" que va destapar el "cas Snowden" promet represàlies després de la detenció de la seva parella, el brasiler David Miranda.

El periodista que va publicar les primeres revelacions de l'exagent de la CIA Edward Snowden ha promès divulgar nous documents i ha dit que la Gran Bretanya "es penedirà" d'haver detingut a la seva parella durant nou hores.

Miranda, un brasiler de 28 anys, va dir que va ser interrogat durant nou hores abans de ser alliberat sense càrrecs. La policia, però, li va confiscar els aparells electrònics que duia.

Glenn Greenwald, un columnista del diari britànic "The Guardian" establert a Rio de Janeiro, ha dit que la detenció va ser un intent d'intimidar-lo després de la publicació de documents filtrats per Snowden sobre programes secrets dels Estats Units per vigilar internet i altres comunicacions electròniques al món.

Snowden, que ara té un permís d'asil temporal a Rússia, va lliurar a Greenwald entre 15.000 i 20.000 documents amb detalls dels programes de vigilància de l'Agència Nacional de Seguretat dels Estats Units.

"A partir d'ara seré molt més agressiu en els meus reportatges. Publicaré molts més documents", va dir Greenwald als periodistes a l'aeroport de Rio de Janeiro, on va rebre Miranda. "Tinc molts documents sobre el sistema d'espionatge d'Anglaterra. Crec que es penediran del que van fer", va afegir.

El govern brasiler s'ha queixat per la detenció de Miranda, i el ministre d'Afers Estrangers, António Patriota, ha trucat al seu homòleg britànic, William Hague.

Molts brasilers encara estan molestos amb les polítiques antiterroristes britàniques des que dos agents van matar el 2005 l'electricista Jean Charles de Menezes en confondre'l amb el sospitós d'haver planejat un atemptat amb bomba. Agents de policia van matar Menezes disparant-li set trets al cap al metro de Londres.

La Casa Blanca ha dit que cap funcionari dels Estats Units va demanar a la Gran Bretanya que interrogués la parella de Greenwald, però ha reconegut que les autoritats britàniques els van advertir que el detindrien.

Michael Mansfield, un advocat de drets humans de la Gran Bretanya, ha dit que la detenció de Miranda és "una desgràcia" que posa en relleu la complicitat entre Washington i Londres en els programes de vigilància. "El fet que Snowden i qualsevol persona que hi estigui relacionada de qualsevol manera siguin assetjats com a possibles espies o terroristes provoca una situació d'opressió", ha dit en un "mail" enviat a l'agència Reuters.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut