Xina

El tifó "Trami" genera una onada de 20 metres que fereix 30 persones

El tifó "Trami" s'ha desfet al sud-est de la Xina, però encara deixarà pluges intenses al llarg de les pròximes hores. A banda, una onada de 20 metres ha ferit 30 persones en un riu pròxim a la ciutat de Haining.

Alberto AlcántaraActualitzat
El tifó "Trami" s'ha degradat a depressió tropical aquesta matinada, segons les últimes dades de l'Administració Meteorològica de la Xina (CMA).  La tempesta ha portat pluges intenses a la província de Hunan. Els registres han fregat els 300 mm a la ciutat de Zixing. Molts indrets de la ciutat han quedat inundats i més de 12.000 residents han sigut evacuats. Com a contrapartida, les pluges han alleujat la sequera persistent a la província.

Les restes de l'antic tifó de categoria 1 encara deixaran precipitacions d'entre 250 i 300 mm en les pròximes 24 hores a les províncies de Guangdong, Guangxi, Hunan i Guizhou.

Onada gegant al riu Qiantang

A banda, més de 30 persones han quedat ferides de diversa consideració en un episodi de grans onades generades a contracorrent al riu Qiantang, a la província oriental costanera de Zhejiang. El fet va passar quan una enorme onada de 20 metres va destruir la paret i xarxa de protecció al llarg del riu, a prop de la ciutat de Haining. Aquesta altura constitueix un rècord dels últims 10 anys.

Aquest tipus de fenomen es produeix en àrees on hi ha marees amb gran diferència entre la plenamar i la baixamar, quan aquestes marees altes penetren en la llera poc profunda d'un riu a través d'un estuari molt gran. En aquestes condicions, es genera una situació d'embut i la marea entra formant una gran onada que es desplaça riu amunt. En aquest cas, la mala mar generada pel tifó "Trami" va agreujar la plenamar natural.

El tifó "Trami" va aterrar a la Xina continental la matinada de dijous, per la zona costanera de Fuquing, a la província de Fujian. Abans, al seu pas per Taiwan, va deixar dues víctimes i centenars d'evacuats. Les pluges van superar els 700 mm en tres dies en alguns indrets del nord. "Trami" també va alimentar de manera indirecta les pluges monsòniques a les Filipines.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut