Nova York

L'ONU es limita a demanar que s'aclareixi l'atac químic a Síria i diu que no ho investigarà

Després d'una reunió urgent, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides s'ha limitat a emetre un comunicat en què s'expressa la preocupació pels fets i la necessitat de saber exactament què ha passat, però diu que no investigarà l'atac.

RedaccióActualitzat
La difusió de les imatges que mostren la utilització d'armes químiques a Síria ha provocat tot un seguit de reaccions internacionals, però, de moment, no n'hi ha cap de contundent. Tot és limita a condemnar l'ús d'armes químiques en qualsevol circumstància i a demanar que s'aclareixin els fets. Després d'una reunió urgent, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides s'ha limitat a emetre un comunicat en què s'expressa la preocupació pels fets i la necessitat de saber exactament què ha passat, però diu que no investigarà l'atac. Rússia i la Xina han impedit que s'aprovés cap resolució concreta del Consell de Seguretat.

Tot i això, la secretaria general de l'organisme ha anat una mica més enllà i ha demanat que els inspectors de l'ONU, que ja són sobre el terreny, puguin tenir accés de manera segura als barris de Damasc on hi ha hagut la matança.

El Consell de Seguretat de l'ONU s'ha reunit d'urgència a petició de França, el Regne Unit, Luxemburg, Corea del Sud i els Estats Units, tots cinc membres del Consell. Abans, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha anunciat que la missió d'experts que va arribar a Síria dissabte per investigar altres presumptes atacs negocia amb les autoritats incloure-hi també aquest últim. Si es confirmés l'ús d'armes químiques, suposaria una violació de les lleis internacionals. Se n'hauran de veure les conseqüències, ja que Síria és un dels set països que no han firmat el Conveni sobre Armes Químiques del 1997.

Aquesta nova denúncia parteix de l'opositora Coalició Nacional Síria, que afirma que almenys 1.300 persones han mort aquest dimecres en un atac amb armes químiques. Les autoritats sirianes han reconegut una ofensiva en uns barris de la perifèria de Damasc controlats per rebels, però ha negat l'ús d'armes químiques. Tant el règim sirià com els insurgents s'han acusat mútuament d'utilitzar aquest armament.

La situació al país és desesperada. Des de l'inici de la guerra civil, el març del 2011, han mort més de 100.000 persones, i gairebé set milions necessiten ajuda humanitària d'emergència, segons els últims càlculs de les Nacions Unides.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut