Síria

El règim sirià bombardeja un altre cop els feus rebels als suburbis de Damasc, on van morir 1.300 persones

Les forces del president sirià han continuat bombardejant els feus rebels als suburbis de Damasc, on van morir 1.300 persones enverinades amb agents químics, segons denúncies de l'oposició sense verificar.

RedaccióActualitzat
El malson per als habitants dels barris rebels de Damasc no s'ha acabat. Les forces del president sirià, Bashar al-Assad, han continuat bombardejant els feus rebels als suburbis on aquest dimecres van morir 1.300 persones enverinades amb agents químics, segons denúncies (sense verificar) de l'oposició. L'anomenada Comissió General de la Revolució Siriana ha destacat que els bombardejos han estat contra Muadamiya i Guta, algunes de les zones sobre les quals les forces governamentals van llançar la gran ofensiva. L'aviació militar també ha atacat el barri d'Al-Qabun, un altre dels suburbis de Damasc.

Per la seva banda, els opositors Comitès de Coordinació Local han denunciat forts bombardejos amb artilleria pesant als barris residencials dels afores de la capital. Els rebels de l'Exèrcit Lliure Sirià, a més, s'ha fet forts en diversos punts en les immediacions de Damasc, enmig de combats contra les forces lleials al president sirià.

Tot plegat, una potent ofensiva d'Al-Assad per recuperar el control dels suburbis de Damasc. Amb aquest panorama, difícilment els observadors de l'ONU es podran desplaçar per buscar proves de la utilització d'armes químiques. De moment, ja tenen prou feina a intentar convèncer el règim sirià que els deixi visitar la zona. Després de mesos de negociacions, el règim va acceptar la seva missió, però només els va donar permís per investigar tres incidents passats. Per abordar la massacre d'aquest dimecres farà falta ampliar el mandat i el govern sirià no sembla que tingui pressa. Els rastres més clars d'armes químiques, a més, desapareixen en una setmana.

Tampoc ajuda el bloqueig de la comunitat internacional. De la reunió del Consell de Seguretat de l'ONU només n'ha sortit una aigualida nota verbal demanant, literalment, aclariments sobre què ha passat.

Per la seva part i mentre se succeeixen els actes de protesta al món, el govern sirià ha tornat a negar que hagi llançat armes químiques. Fer-les servir el dia que començaven a treballar els inspectors de l'ONU --ha dit-- hauria estat un "suïcidi polític". Afegeix que tampoc no les necessiten, perquè ja estan guanyant la guerra.

Ara bé, si es confirma que s'han fet servir armes prohibides, seria la matança més gran en els dos anys de brutal guerra civil a Síria. Fins ara, el règim, i potser alguns rebels, havien fet servir projectils amb càrregues químiques, però en atacs puntuals i sense provocar una matança com la d'ara. Precisament, aquest ús limitat és el que ha servit als Estats Units per evitar complir les seves amenaces, que qualificaven la utilització d'armament prohibit com un "causus belli", com una línia vermella que si es traspassava els obligaria a intervenir militarment.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut