Imatge de la multitudinària manifestació de l'Onze de Setembre passat.
Imatge de la multitudinària manifestació de l'Onze de Setembre passat.
Berlín

Un estudi alemany avisa la UE que ha d'estar "preparada" per a la independència de Catalunya

L'Institut alemany de Política Exterior adverteix la UE que ha d'estar preparada per donar una resposta a una hipotètica independència de Catalunya. L'anàlisi creu que els catalans "probablement" podrien mantenir com a moneda l'euro i els drets i deures com a membres de la UE, però no formar-ne part, ja que seria Espanya qui tindria l'adhesió. L'informe aposta per una entesa de tipus federal entre Catalunya i Espanya per solucionar el problema.

RedaccióActualitzat
L'Institut alemany de Política Exterior, en un estudi del politòleg Kai-Olaf Lang, adverteix la UE que ha d'estar preparada "políticament i institucionalment" per les conseqüències d'una hipotètica independència de Catalunya. L'organisme proposa que, si finalment es consuma la separació, s'adopti un model com el de Xipre "a la inversa", que permeti els ciutadans catalans mantenir els drets i deures com a membres de la UE, encara que el nou estat català no en formés part. I és que seria l'estat successor -Espanya sense Catalunya- el que retindria l'adhesió a la UE, però "el dret europeu seria vàlid a la globalitat del territori".

L'informe afirma que "la solució constructiva per al problema català és a Madrid" i aposta per una entesa de tipus federal entre Catalunya i Espanya. Adverteix que l'escenari de la secessió és una possibilitat i que, si es rebutja el diàleg, la situació empitjorarà. Si s'aconsegueix la independència, l'estudi es pregunta què passaria amb les més de 600 empreses alemanyes que hi ha a Catalunya i com s'evitarien les "friccions" al mercat interior.

Aquest informe s'ha fet públic després que CiU i ICV hagin denunciat el veto del Parlament Europeu a un altre estudi que volia realitzar l'eurodiputat laborista escocès David Martin, sobre si Escòcia i Catalunya serien expulsades o no de la Unió Europea en el cas que s'independitzessin. Es dóna la paradoxa que Martin volia escriure l'informe per fer campanya pel "no" en el referèndum que s'ha de celebrar a Escòcia l'any que ve. CiU i ICV responsabilitzen del bloqueig els socialistes europeus, que tenen por d'obrir el debat a Brussel·les i que se'ls pugui girar en contra. Els populars europeus, en canvi, asseguren que no tenen cap problema perquè es faci l'informe i que fins i tot van pressionar Schulz perquè hi donés llum verda.
Anar al contingut