Futbol

El Bayern guanya el Chelsea en l'últim penal per emportar-se una Supercopa explosiva

La tanda de penals va donar la Supercopa d'Europa al Bayern de Munic i va resoldre el morbós duel de banquetes entre José Mourinho i Pep Guardiola a favor del català. El partit va ser vibrant, amb prou alternatives per pensar que només es podia resoldre en el temps extra o des dels nou metres. Torres va marcar al minut 7 i el Bayern va dominar per empatar al 46 gràcies a un Ribéry superb. La pròrroga va començar amb un gol d'Hazard i Martínez el va portar a la pròrroga en l'últim minut. Per fer honor a tanta emoció, en els penals el Bayern no va fallar, i el Chelsea només en l'últim, per error de Lukaku.

Actualitzat
Un gol de Javi Martínez en el minut afegit de la pròrroga i la conseqüent tanda de penals van donar la Supercopa d'Europa al Bayern de Munic i van resoldre el morbós duel de banquetes entre Jose Mourinho i Pep Guardiola a favor del català.

El partit va ser vibrant, digne de l'emoció que s'espera en una final amb dos grans del futbol europeu i va veure prou alternatives per pensar que només es podia resoldre en el temps extra o des dels onze metres.

El Bayern de Munic, cada vegada més fet a la batuta del tècnic català, va dur el pes del joc durant gairebé tot el partit, però va patir molt reculant per tapar les sortides per velocitat --i sovint amb superioritat-- dels "blues".

En la primera d'aquestes, Fernando Torres, la titularitat del qual podia semblar sorprenent en un principi, va culminar la contra que va avançar el Chelsea. Només era el minut 7 i l'escenari de la final es va convertir en el més propici per a un atac i gol dels bavaresos, en tot moment liderats per un Ribéry superb.

El partit es va convertir en un bonic intercanvi de cops amb les armes que cada equip dominava més bé. El Bayern va assetjar l'àrea anglesa, amb toc i control, i els anglesos es van dedicar a donar-li ensurts cada vegada que en tenien l'ocasió. Uns dominaven, però els altres no deixaven d'oferir la sensació de poder marcar en qualsevol moment.

En el minut 47, Ribéry va recollir el premi a la seva hiperactivitat amb el gol de l'empat, però, al 63, Neuer va haver de desbaratar una doble ocasió d'Óscar i Lampard per sentenciar. Per molt que dominessin els de Guardiola, semblava que les oportunitats més clares sempre queien de l'altre costat.

Va ser així fins a la penúltima, un cop de cap de David Luiz al 84, que, immediatament, en la sortida del Bayern, va acabar amb l'expulsió de Ramires, per entrar a Götze amb els tacs a la tíbia.

El Chelsea se les va arreglar per arribar a la pròrroga jugant amb deu. I quan tot feia pensar que buscarien resistir fins a arribar als penals, van tenir l'última de veritat. Al 93, el belga Eden Hazard va fer l'1 a 2 i els de Mourinho es van veure campions durant vint-i-set minuts.

El setge del Bayern va perdre tota pietat i, si fins aleshores Ribéry havia estat l'home del partit, Petr Cech se'n va acabar fent l'heroi. El porter del Chelsea va acabar el partit amb una estadística de 17 aturades, la majoria sobre la línia de gol, especialment a la segona part de la pròrroga: Mandzukic, Shaqiri i, de nou, Ribéry, es van estavellar contra les seves mans. Fins que Martínez va enganxar una pilota a l'àrea petita i, enmig del bosc de defenses, la va empènyer a dins. Era el minut 121 i a la final encara li faltaven deu penals per resoldre's.

Alaba, Lamb, Kroos, Ribéry i Shaqiri no van fallar. David Luiz, Óscar, Lampard i Cole tampoc. Només va fallar l'últim, Lukaku, per donar al Bayern de Munic la primera Supercopa europea de la seva història, també el primer títol oficial de Pep Guardiola amb el seu nou club.