La madrèpora mediterrània té l'esquelet calcari i forma estructures globoses i arrodonides. (Foto: Esculapio/Viquimèdia)
La madrèpora mediterrània té l'esquelet calcari i forma estructures globoses i arrodonides. (Foto: Esculapio/Viquimèdia)
Torroella de Montgrí

Localitzen a les illes Medes dues espècies amenaçades de coral

Biòlegs de Submon han localitzat al fons marí del parc natural diverses colònies de fals coral negre i de madrèpora mediterrània, una descoberta important perquè són espècies en regressió i perquè són detectors del canvi climàtic.

RedaccióActualitzat
Les illes Medes són una de les reserves de flora i fauna marina més importants de la Mediterrània occidental i, des d'aquest diumenge, se sap també que són l'hàbitat de dues espècies de coral amenaçades. Biòlegs de Submon, especialistes en la conservació, l'estudi i la divulgació del fons marí, han localitzat diverses colònies de fals coral negre ("Savalia savaglia") i de madrèpora mediterrània ("Cladocora caespitosa").

La rellevància del descobriment radica tant en la seva escassetat com en el fet que estan canviant i desapareixent per efectes del canvi climàtic. És per això que els tècnics de Submon responsables del projecte, Jordi Sánchez i Manel Gazo, creuen convenient establir un protocol específic de control i seguiment d'aquestes colònies.

A més, s'ha instruït els monitors de busseig dels clubs que fan immersió al Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter per reconèixer aquestes espècies en cas que les localitzin.

Característiques

El fals coral negre és poc freqüent, endèmic del mar Mediterrani i forma colònies arborescents de color groguenc que poden arribar fins als dos metres de longitud. Es caracteritza per tenir un creixement molt lent i poden arribar a viure fins a 2.000 milions d'anys. S'han localitzat dues colònies de fals coral negre, les dues a poca distància a la zona del Salpatxot.

La madrèpora mediterrània té l'esquelet calcari, forma estructures globoses i arrodonides de color verdós que poden arribar a tenir un metre de diàmetre. Se n'han localitzat 19 colònies repartides en vuit rutes d'immersió, entre les quals les conegudes com el Cavall Bernat o el Dofí nord i sud.
Anar al contingut