Barcelona

El govern amplia en 1,8 milions d'euros la partida per a beques menjador per garantir l'accés a tot alumne amb privació alimentària

La consellera Rigau s'ha compromès a cobrir qualsevol alumne amb necessitats severes, encara que calgui habilitar una partida de diners extraordinària. A més, els alumnes amb situacions més greus obtindran el 100% de la beca, no com passava fins ara. El govern també dotarà amb una partida extraordinària les escoles que tenen alumnes amb necessitats econòmiques més crítiques.

RedaccióActualitzat
El nou curs començarà amb més diners reservats per a beques de menjador: 1,8 milions d'euros més respecte al passat. Un augment que, segurament, però, no servirà per acontentar totes les famílies que reclamen l'ajut després que els consells comarcals que han alertat d'una pujada del nombre de sol·licituds aquest estiu.

Tot i això, davant d'aquest escenari, la consellera d'Educació, Irene Rigau, s'ha compromès a cobrir qualsevol alumne amb necessitats severes, encara que calgui habilitar una partida de diners extraordinària. "El que podem dir és que, de cara al curs 2013-14, tot alumne amb privació alimentària tindrà beca", ha assegurat la consellera, que també ha explicat: "Farem els esforços de gestió que ja vam iniciar, optimitzarem els recursos que ja estem fent, ampliarem la partida i coordinarem amb els consells comarcals els criteris d'assignació".

Les beques de menjador acostumen a ser del 50% del cost del dinar, que pot arribar als 6,20 euros. Fins ara, en els casos més greus es pagava el 75%, però es recomanava no abonar el 100% de l'àpat. Ara, aquest punt també canvia i els alumnes amb situacions més greus obtindran el 100% del preu.

A més, per detectar i fer seguiment d'aquests casos més delicats, la Generalitat ha signat un protocol d'actuació amb l'Associació i la Federació Catalana de Municipis. Els criteris per concedir beques ara els marca en bona part cada Consell Comarcal i hi ha disparitat de criteris. Ensenyament vol unificar-los en dos anys. Com a primer pas aquest curs s'aplicarà una mateixa fórmula a l'hora de calcular la renda de la família.

A més, aquest curs, per primera vegada, el Departament enviarà directament a les escoles que tenen alumnes amb necessitats econòmiques més crítiques una partida perquè els centres puguin fer un fons de material escolar i de llibres de text. La dotació econòmica prevista és de 6 milions d'euros.

Les ajudes arriben un més després que el síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, presentés l'"Informe sobre la malnutrició infantil a Catalunya" arran d'una investigació d'ofici. L'informe revelava que al voltant de 50.000 nens i nenes catalans tenen privacions alimentàries fruit de la pobresa de les seves famílies i els baixos ingressos, i un total de 751 menors de 16 anys pateixen codis diagnòstics relacionats amb la pobresa i la desnutrició infantil, amb una mitjana d'edat de quatre anys, i el 25% són nadons. Un informe que Ribó va reafirmar en seu parlamentària.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut