Bellaterra

Mas reitera que si no es pot fer la consulta "l'últim recurs" seran eleccions plebiscitàries com a molt tard el 2016

El president de la Generalitat assegura que es treballa per fer la consulta el 2014 d'acord o tolerada per l'Estat i diu que abans de final d'any es pactarà la pregunta i la data pel 2014. Només com a últim recurs, les eleccions catalanes es convertirien en un plebiscit. Mas assegura que no ha canviat en res el seu discurs d'acord amb el pacte de govern amb Esquerra i ho diu també en castellà per evitar interpretacions errònies.

RedaccióActualitzat
El president català i líder de Convergència, Artur Mas, ha reafirmat aquest dissabte en un discurs carregat de matisos el seu compromís de celebrar l'any que ve una consulta d'autodeterminació legal que estigui acordada amb l'Estat o bé "tolerada per l'Estat". Davant el Consell Nacional del seu partit, però, ha tornat a defensar que si aquest objectiu no arribés a bon port, l'últim recurs seria convertir les eleccions catalanes en un plebiscit. Comicis que, ha remarcat, tenen un "termini màxim que és el 2016".

Artur Mas s'ha esforçat davant els quadres del seu partit a puntualitzar i deixar clares les seves intencions en una setmana moguda, en què molts van voler veure com un pas enrere el fet que Mas digués en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" que si no es podia fer la consulta l'alternativa eren unes eleccions plebiscitàries el 2016. Tan clares les vol deixar que, en un gest insòlit en un Consell Nacional, ha fet una part de la intervenció en castellà per evitar interpretacions errònies o interessades, ha dit, fora de Catalunya.

El president insisteix, com ja va fer aquest divendres, que no ha canviat en res el seu discurs d'acord amb el pacte d'estabilitat amb Esquerra. El president ha subratllat que manté la seva voluntat de celebrar la consulta el 2014 sota algun dels "cinc marcs legals possibles", ja sigui una normativa estatal o ben estrictament catalana, i diu que té la intenció de pactar "abans de final d'any" la data i la pregunta o preguntes del referèndum.

Després de saber-se que es va veure amb Rajoy, i que hi ha una via de diàleg obert, ha introduït un matís que caldrà veure com evoluciona. I és que ha dit que la seva intenció és fer una "consulta acordada amb l'Estat o tolerada per l'Estat".

Davant del Consell Nacional de CDC, reunit a Bellaterra, Mas també ha volgut donar explicacions sobre la possibilitat de convertir les eleccions catalanes en un plebiscit. Diu que és una opció que no desitja però que seria l'últim recurs per fer la consulta perquè aquesta només depèn únicament i exclusivament del president català. Sobre les dates en què es podria fer, un altre matís. Si l'altre dia semblava que donava per fet que es farien el 2016, avui ha dit que el termini màxim per fer-les és el 2016. Deixa així la possibilitat que es facin en qualsevol moment entre un hipotètic 2014 sense consulta i aquella data.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut