Buenos Aires

Madrid cau en la primera votació i no serà la seu dels Jocs Olímpics del 2020

La candidatura madrilenya als Jocs Olímpics del 2020 ha quedat descartada a la primera. Madrid ha perdut en un tens desempat amb Istanbul, que finalment ha guanyat per quatre vots.

La decisió ha causat estupefacció entre la delegació espanyola.

RedaccióActualitzat
La candidatura madrilenya als Jocs Olímpics del 2020 ha quedat descartada a la primera. Madrid ha perdut en la primera votació en un tens desempat amb Istanbul, que finalment ha guanyat per quatre vots. La decisió ha causat estupefacció entre la delegació espanyola.

Poc després de les nou de la nit s'ha confirmat la catàstrofe: Madrid ha caigut en la primera votació. En aquesta votació acostuma a caure una de les ciutats candidates, però ningú esperava que fos Madrid. La capital espanyola ha empatat a 26 amb Istanbul i ha hagut de sotmetre's a una segona votació en què només podien votar aquells que havien escollit l'opció de Tòquio, la favorita. Aquest podria ser un dels motius que ha fet que Madrid hagi perdut per quatre vots davant d'Istanbul.

Finalment, Madrid ha obtingut 45 vots i Istanbul, 49. La votació ha caigut com una galleda d'aigua freda entre les persones que s'havien concentrat a la Puerta de Alcalá, a Madrid, per seguir la votació.

En la segona votació, Tòquio s'ha imposat a la capital turca per 60 vots a 36.

Els problemes de Madrid?

Tothom donava per feta la presència de Madrid a la final, però no ha estat així. La crsisi, la corrupció i el dopatge s'apunten com els tres grans factors que han fet decantar la balança en contra dels interessos madrilenys.

La presentació de la candidatura també ha estat fluixa. Madrid ha intervingut l'última, després d'Istanbul i Tòquio. Han estat 45 minuts d'exposició en què han intervingut fins a set persones. Ha comptat amb un discurs del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que en castellà ha assegurat que Madrid està preparada per fer els Jocs. Posteriorment també han intervingut Pau Gasol, Teresa Zabell, l'alcadessa de Madrid, Ana Botella, i el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco.

Rajoy ha destacat la importancia que Madrid sigui la seu dels Jocs Olímpics del 2020 ja que els considera un "projecte nacional". Per Rajoy, la proposta de Madrid té la "base financera més raonable de l'actualitat" i ha explicant que "la recuperació econòmica és un fet".

L'alcaldesa de Madrid, Ana Botella, ha elogiat Madrid a tots els nivells, passant per la gastronomia (mencionant el "cafè amb llet") i també els paratges i les seus. Amb un vídeo de les instal·lacions s'han donat a conèixer tots els espais on es desenvoluparien les disciplines dels Jocs Olímpics.
 
Posteriorment Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol, ha explicat que "portarien els atletes a una ciutat com Madrid", una ciutat que "té sentit per a tothom i és una candidatura sòlida".

El príncep Felip ha començat en francès l'exposició amb un agraiment per l'esforç que es fa en el dia a dia per presentar-se per tercera ocasió. I ha destacat  que és "una oportunitat perquè l'esport és una inversió a llarg termini", afegint que "l'esport ofereix dignitat humana". I ha donat un missatge clar quan ha explicat que "Estem preparats per treballar en els pròxims 7 anys cap als jocs del 2020.Volem escriure un nou capítol de l'olimpisme".

En el torn de preguntes, els membres del COI han preguntat pel problema del dopatge i per la manera com es va tancar l'"operació Port". Ha contestat el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco: "Espanya està al capdavant de la lluita contra el dopatge. Hem tingut un problema per haver endurit la llei. Hem endurit la llei i ho hem portat al terreny judicial"

A la quarta tampoc

Aquest és el quart cop que Madrid es presentava per a uns Jocs, el tercer consecutiu. Anteriorment ho havia intentat per les olimpíades del 1972, on tot i arribar a la final va perdre davant Munic; a les del 2012, que van ser per a Londres i on, com aquesta vegada, Madrid no va arribar a l'última ronda de votacions, i a les del 2016, on novament Madrid va arribar a la final però va perdre contra Rio de Janeiro.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut