Barcelona

El Born Centre Cultural s'inaugura enmig de polèmica veïnal pel projecte urbanístic

La rehabilitació de l'antic mercat del Born, convertit ara en un equipament cultural que mostra al públic la Barcelona assetjada el 1714, s'ha inaugurat després d'onze anys d'obres. La reforma ha provocat malestar entre els veïns, que denuncien que han perdut places d'aparcament i temen que l'entorn atregui més activitat lúdica nocturna.

RedaccióActualitzat
Just 48 hores abans de la Diada, ha quedat inaugurat el Born Centre Cultural. A l'antic mercat del barri de la Ribera de Barcelona, que ha estat restaurat, s'hi havia de fer una biblioteca, però la troballa, durant les obres, d'unes importants restes arqueològiques de la Barcelona del 1714 va fer canviar el projecte. Ara, després d'onze anys, Barcelona ha donat per acabades les obres, tant les del Born, convertit en un equipament cultural per fer un recorregut per la història del setge borbònic a Barcelona, com les dels carrers de l'entorn.

Entre els veïns, però, hi ha malestar, perquè afirmen que s'han perdut més de 300 places de la zona verda d'aparcaments de residents i no volen que hi hagi més terrasses de bars ni locals d'oci amb horaris llargs, malgrat que l'Ajuntament els ha assegurat que vetllarà pel seu descans. Els residents a la Ribera temen que la pressió turística acabi fent-los fora del barri. Per fer sentir la seva veu, un grup de veïns ha fet una cassolada coincidint amb l'acte d'inauguració del nou Born, que s'ha pogut sentir de fons dels discursos dels polítics.

Un espai per explicar el setge de Barcelona

El Born Centre Cultural s'obrirà al públic dimecres, dia 11, coincidint amb la Diada, però aquest dilluns se n'ha fet la inauguració, amb un marcat tot polític. El primer acte del Tricentenari. L'"Auca del Born", un espectacle teatral sobre els ciutadans que van viure el setge del 1714, ha obert oficialment la celebració.

Unes 500 persones, entre les quals totes les autoritats del país i de la ciutat, han pogut veure una història d'amor, en 48 escenes, que perfila la vida al barri del Born durant el 1700, però, sobretot, abans del setge. El director de l'auca, Jordi Casanovas, ha volgut així aprofitar totes les investigacions que s'han pogut fer arran de les excavacions. "Volem explicar la vida que hi havia a Barcelona abans del setge, que és el més sorprenent de la descoberta del jaciment, la d'una Barcelona més vital del que es creia fins ara."

L'auca està interpretada per una trentena d'actors situats en diferents punts del jaciment i de les passarel·les que l'envolten. El públic la podrà veure a partir del dia 12 i fins al 28 de setembre, alguns dies en dues sessions, amb un aforament de 500 persones.

Tant el jaciment urbà com les exposicions es podran visitar gratuïtament fins a l'1 d'octubre. Recordem que hi ha una mostra permanent dedicada a la vida de la Barcelona del 1700, i una de temporal, del setge del 1714.

Cases amb noms i cognoms

El Born Centre Cultural és, per tant, un espai d'història. En primer lloc, s'hi pot descobrir la Barcelona del 1700 a partir del jaciment arqueològic, únic a Europa per les dimensions --8.000 metres quadrats-- i estat de conservació. Està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional i retrata la vida a la ciutat abans del setge de les tropes borbòniques. El visitant podrà conèixer detalls dels habitants de les 55 cases del jaciment, entre les quals hi havia la taverna Colomer o l'hostal de l'Alba. És a dir, que més enllà de fer-se'n una idea, es poden posar noms i cognoms a les pedres.

Les excavacions han permès recuperar milers d'objectes quotidians, molts dels quals es poden veure a l'exposició permanent "Barcelona 1700. De les pedres a les persones". També s'hi mostren, a la Sala de la Guerra, les més de 300 bombes localitzades al Born. Els bombardejos que els aleshores poc més de 35.000 habitants de Barcelona van haver d'aguantar s'hi recreen a través d'un joc de miralls.

El setge de Barcelona i el seu desenllaç són el fil conductor de la mostra "Fins a aconseguir-ho! El setge del 1714", on lluu la restaurada bandera de Santa Eulàlia. L'exposició, oberta a la Sala Casanova, explica la guerra amb un important suport audiovisual.

La història del Born

El Born Centre Cultural ocupa ara un espai que, a finals del 90, estava buit i s'utilitzava esporàdicament per a fires i exposicions. L'Ajuntament, la Generalitat i el Ministeri de Cultura van acordar el 1997 construir-hi la Biblioteca Provincial. El 2001, però, les obres van posar al descobert el jaciment. El debat sobre què calia fer es va allargar fins al 2003, quan es va apostar pel centre cultural inaugurat ara.

Els plafons explicatius permeten entendre i situar-se a la Barcelona del segle XVIII. Les visites guiades acompanyen el visitant a través dels seus carrers. Aquí hi ha documentades tota mena de botigues, negocis, tallers, tavernes i cases particulars, evidència d'una ciutat activa i dinàmica que va ser destruïda.

Més enllà de la mostra permanent dedicada als habitants d'aquesta ciutat, i de la temporal que de moment ocupa l'exposició sobre el setge de 1714, també hi ha una sala polivalent on es programaran activitats de tota mena, que res tenen a veure amb el passat.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut